Az autópályamatrica nélkül közlekedők közül továbbra is csak a hazaiaknak küldik ki a büntetést, ugyanis a nemzetközi bírságbehajtást egy olyan irányelv szabályozná, mely még mindig az Európai Parlament asztalán hever.

 

Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter és Nagy József most-hidas EP-képviselő szerint az irányelv elfogadását az OĽaNO európai parlamenti képviselője, Branislav Škripek hátráltatja.

 

Az elektronikus sztrádamatricák már 2016-tól teljeskörűen működnek, a hazai sofőrök pedig 2016 novemberétől automatikusan megkapják a bírságokat.

 

 hirdetes_300x300  

A törvény lehetővé teszi, hogy három évre visszamenőleg kiróhassák a bírságot a matrica nélküli autópályahasználatért, jobban mondva attól a pillanattól számítva két évük van kiszabni, hogy a szabályszegésről értesül a belügyminisztérium járási hivatala, akinek jogkörébe tartozik a büntetés postázása.

 

Az automatikus bírságolás a gyakorlatban úgy működik, hogy a rendszer párosítja a kamerák adatait a rendszámokkal, melyekre kiváltották az érvényes autópályamatricát. Ha nem találnak egyezést, akkor Szlovákián belül kiküldik az autó tulajdonosának a bírságot.

 

A külföldi sofőrök továbbra is csak akkor bírságolhatók meg, ha menet közben ellenőrzi őket a rendőrség.

 

DennikN.sk

Nyitókép: hnonline.sk/illusztrációs felvétel

 

Kapcsolódó tartalom:

 

Az INESS lefordította Érsek elszólását a sztrádamatricákról

 

Közel egymillió feketéző sofőr. A hivatalok már postára adták az első bírságokat

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!