Brit lapinformáció szerint a magyar származású milliárdos támogat egy brit uniós tagság megtartásáért küzdő szervezetet.

 

Miközben Theresa May és konzervatív kormánya azon fáradozik, hogy októberre a britek számára minél előnyösebb kilépési feltételrendszert alkudjon ki Brüsszellel, lapinformációk szerint Soros György támogatásával kampány indul annak érdekében, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon.

 

A The Daily Telegraph azt írja, a magyar származású milliárdos 400 ezer fontot adományozott az általa létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül a Best for Britain kampányszervezetnek, amelyik a brit uniós tagság lehetőségének megtartását, egy új népszavazást tűzte ki célul.

 

 hirdetes_810x300  

A szervezet elnöke elmondta, Soros csak egy a három nagy adományozó közül. Az euroszkeptikus brit Függetlenségi Párt (UKIP) külföldi beavatkozást kiáltott.

 

„Nyilvánvaló, hogy Soros úr nem a britek barátja. Egyszer másfél milliárdot tett a brit font ellen (1992-ben ő kényszerítette ki a font leértékelését a német márkához képest, megvásárolva a brit jegybank utolsó egymilliárd márka valutatartalékát – a szerk.), a többiek meg a népszavazás állítólagos külföldről történt beavatkozása miatt siránkoznak – fogalmazott Ray Finch, a UKIP EP-képviselője. Soros úr parlamenti csoportokat pénzel. Na, ez a valódi beavatkozás, mindannyian tudjuk. Sorost és a globalista elit többi tagját ki kell seprűzni a brit politikából”

 

– tette hozzá Finch.

 

Nagy-Britanniában 2016 júniusában tartottak népszavazást a brit EU-tagságról, és a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége voksolt a kilépésre.

 

Azóta egyre szélesebb réteg tartja ezt hibás döntésnek, de a brit kormány többször leszögezte, nincs mód újabb referendumra.

 

Euronews/Körkép.sk

Nyitókép: neweurope.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!