A Törökországból 2016-ban Görögországba érkező migránsok csak töredéke tért vissza a EU-Törökország paktum keretében – írja az EUobserver.

 

Maria Sztavropoulou, a görög Migrációs Hivatal volt igazgatója vasárnap azt nyilatkozta a Kathimerini nevű lapnak, hogy csak a menekültek 16 százalékát sikerült visszaküldeni Görögországból Törökországba.

 

Brüsszel és Ankara 2016 márciusában kötött megállapodást egy migránscsere programról, amelynek elsődleges haszonélvezője Görögország – lett volna. Az egyezmény értelmében Törökország visszafogadja a területéről érkező migránsokat, cserébe az EU ugyanannyi menekültkérőt fogad fogad be Törökországból. Az egyezmény egyik feltétele az volt, hogy Ankara 3 milliárd eurós összeget kap Brüsszeltől (ezt később 6 milliárd euróra emelték).

 

 hirdetes_810x300  

A konkrét számok egészen siralmas állapotokat mutatnak: Az Európai Bizottság szerint a paktum keretében 2000 migráns tért vissza török földre 2016 márciusa és 2017 novembere között. Ezzel szemben Törökország több mint 12000 regisztrált szír menekültkérőt küldött az Unióba.

 

A visszautaztatás lassan halad, ráadásul jogi procedúrák lassítják a folyamatot. Tavaly a görög legfelsőbb bíróság elé került két szír menekült ügye, akik nem akartak visszatérni Törökországba. A bíróság végül úgy határozott, hogy menniük kell, de a hónapokig húzódó per csak egy volt a számos hasonló ügyből.

 

Bár a migráció törökországi útvonalán jelentősen kisebb embertömeg halad át, tavaly így is összesen 30 ezer illegális bevándorló kötött ki a görög partoknál (2016-ban 173 ezer főről szóltak a jelentések).

 

Körkép.sk

Nyitókép: euobserver.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!