A Most-Híd azt szeretné, ha a 112-es segélyhívó szám a kisebbségek nyelvén is elérhető lenne – tájékoztatott Rigó Konrád kulturális államtitkár, a Most-Híd Regionális Fejlesztéspolitikai Kabinetjének ügyvivője.


Azzal, hogy a segélyhívó vonalakat a járási központokból a megyei központokba helyezték át, a kisebbségek tagjai elvesztették a lehetőségét annak, hogy vészhelyzetben az anyanyelvükön kommunikáljanak. Ilyen nehéz helyzetekben még az anyanyelvünkön is nehéz beszélni, nem még más nyelven” – magyarázta Rigó.

 

Rigó elmondása szerint a párt tárgyalásokat kezdeményezne a belügyminisztériummal egy olyan rendszerszintű megoldás elfogadása érdekében, amely lehetővé tenné, hogy a 112-es segélyhívó számon a kisebbségek nyelvén is lehessen kommunikálni. A most-hidas államtitkár szerint Nagyszombatban már dolgoznak a helyzet megoldásán.

 

Rigó arról is tájékoztatott, hogy Szlovákiában már 2003 óta működik a 112-es segélyhívó szám. „Ez a szám összeköti a rendőrséget, a mentőszolgálatot és a tűzoltókat. Az elmúlt 15 év alatt mintegy húszmilliószor tárcsázták” – tette hozzá.

 hirdetes_810x300  

 

Forrás: Aktuality.sk

Nyitókép: TASR/Radovan Stoklasa

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!