Sigmar Gabriel német külügyminiszter kijelentette, hogy Szerbia csak akkor csatlakozhat az EU-hoz, ha elismeri Koszovót független államként. Egyúttal felszólította azt az öt már uniós tagállamot (köztük Szlovákiát), amelyek még nem ismerték el a Szerbiából 2008-ban egyoldalúan kiváló albán többségű régiót.

 

Sigmar Gabriel ezt koszovói látogatásán, Pristinában mondta, ahol találkozott Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnökkel. Az ország szombaton ünnepli létrejöttének 10. évfordulóját.

 

Szerbia eddig úgy gondolta, hogy álláspontja Koszovó függetlenségéről nem akadályozza majd útját az EU-tagság felé – tény, hogy eddig ez nem is jelent meg feltételként. A szerb álláspont szerint Koszovó ma is Szerbia része. A német külügyminiszter elmondása szerint szerdán találkozott a szerb kormány képviselőivel is, és nekik is elmondta ugyanezt.

 

 hirdetes_810x300  

A találkozó apropója, hogy az EU külügyminiszterei csütörtökön és pénteken találkoznak a bolgár fővárosban, Szófiában, ahol a közös uniós balkáni stratégiáról (pontosabban a nyugat-balkáni országok esetleges tagfelvételéről) tárgyalnak majd.

 

Koszovó legnagyobb befektetője épp Németország. Berlin eddig is jelentős erőfeszítéseket tett, hogy az Unió 5 tagállamával – Ciprussal, G

 

„Természetesen az EU-tagság lehetővé tétele a végcé, ennek egyik feltétele, hogy meggyőzzük az öt uniós országot, hogy felismerjék végre, Koszovó soha többé nem lesz Szerbia része”

 

Koszovót a világ 115 állama ismeri el. Az ország ENSZ tagságát az elmúlt tíz évben Oroszország és Kína sorra megvétózta. Területén mintegy 120 ezer szerb él, akik Belgrád fennhatóságát ismerik el.

 

DW.com

Nyitókép: voanews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!