Az SNS alelnöke, Anton Hrnko szerint a szlovák nemzetiek foglalkozni fognak „a szlovák utakon felállítandó magyar felirattal is rendelkező közlekedési táblák” ügyével.

 

Mint mondta, Bukovszky László kisebbségügyi kormánybiztos (Most-Híd) bejelentésekor alaposan meglepődött:

 

„Semmi ilyesmiről nem volt szó a koalícióban. Ez több, mint amiben megegyeztünk a koalíciós szerződésben, amely a kisebbségek status quo-jának megtartását tartalmazza”

 

mondta Hrnko.

 hirdetes_810x300  

 

A Smer is feszültségforrást lát a témában. Ján Podmanický (Smer) parlamenti képviselő szerint a szlovák-magyar kapcsolatok az utóbbi időben nagyon kedvezően alakultak.

 

„Sajnos, az ilyen nem szerencsés, egyoldalú lépések csak azt hozzák magukkal, hogy megint nőni fog a feszültség. Úgy gondolom egyáltalán nem volt szükség erre a lépésre, mert a magyar nemzetiség tagjai semmilyen módon nem jelezték, hogy nem értik a közlekedési táblákat, vagy hogy nem lennének kellően láthatók a faluneveket a magyar kisebbség nyelvén megjelenítő táblákat”

 

mondta Podmanický. Szerinte Bukovszkynak inkább olyan projektekkel kell foglalkoznia, amelyek „a Dél-Szlováiába élő magyarok és a szlovákok együttélését javítja“.

 

A Bukovszky által a Belügyminisztériumnak beterjesztett javaslata lehetővé tenné, hogy a közlekedési táblák szöveges részeit, a kiegészítő táblák és az információs táblák tartalmát magyarul is fel lehessen tüntetni. Bukovszky úgy fogalmazott, hogy nem látja akadályát, hogy a javaslat érvényre jusson. A két kormánypárt képviselői ezek szerint ezt máshogy látják.

 

Kétnyelvűség a közúti közlekedésben vagy mégse?

 

Pravda.sk, Körkép.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!