Folytatódik a lengyel-izraeli kardcsörte. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőt a napokban zajló müncheni Biztonságpolitikai Konferencián egy izraeli újságíró arról kérdezte, hogy az új lengyel holokauszt törvény szerint bűncselekménynek minősül-e, ha valaki a lengyelek részvételét emlegeti a zsidók deportálásában és legyilkolásában?

 

„Nagyon fontos, hogy megértsük, nem lesz büntetendő, nem tekintjük bűnözőknek azokat, akik szerint voltak lengyel kollaboránsok – ahogy azokat sem, akik szerint voltak zsidó, orosz vagy ukrán kollaboránsok… és nem csak németek”

 

fogalmazott válaszában Morawiecki. Kiemelte, hogy az új törvény azt sújtja pénz- vagy börtönbüntetéssel, aki a „tényekkel szemben nyilvánosan jelenti ki, hogy a lengyel nemzet és a lengyel állam felelős a náci bűntettekben”.

 

Izrael miniszterelnöke Benjamin Netanjahu elítélte a lengyel kormányfő szavait. Elutasította, hogy zsidókat soroljanak a holokauszt elkövetői közé. Morawicki kijelentéseit „felháborítónak nevezte”, a lengyel kormányfőről pedig azt mondta, hogy „nem képes megérteni a történelmet”.

 hirdetes_810x300  

 

BBC.com

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!