Kevesen élnek a szlovák nyelvtanulás lehetőségével a „külhoni szlovákok közül. Azokban az országokban, ahol az ott élő szlovákságot elismerik nemzeti kisebbségként, joguk van az anyanyelvű oktatáshoz. Csehországban és Szlovéniában azonban nagyon kevesen élnek ezzel a lehetőséggel.

 

„Nemzeti kisebbség státusszal rendelkeznek a csehországi, magyarországi, lengyelországi, ausztriai, romániai, szlovéniai, szerbiai és ukrajnai szlovákok”

 

jegyzi meg a Külhoni Szlovákok Hivatala. Csehországon és Szlovénián kívül mindegyik országban biztosított a lehetőség a szlovák nyelv iskolai oktatására. Csehországban az érdektelenség miatt nem adott már ez a lehetőség, az utolsó csehországi szlovák iskola 2000-ben zárta be kapuit.

 

A legtöbb említett országban hetente többször, vagy legalább egyszer zajlik szlovák nyelv és irodalom oktatás a kisebbségek által is látogatott oktatási intézményekben. A legtöbben Szerbiában, ahol nagyjából 7000 szlovákul tanuló külhoni szlovák diákot számoltak össze.

 hirdetes_300x300  

 

Szlovákia tavaly mintegy 150 millió euróval támogatta külhoni nemzetrészeit, ebből 63 millió Szerbiában kötött ki. Az oktatáson kívül a szlovák nyelvű sajtót és kulturális rendezvényeket is támogatnak a pénzből. A Szlovákok Világszövetsége azonban hosszú ideje arra figyelmezteti a pozsonyi törvényhozást, hogy a jelenleg támogatás nem elegendő.

 

„A Szlovák Köztársaságnak speciális kötelezettsége van azokkal az emberekkel szemben, akik akaratlanul kerültek külföldre, mint a csehországi, lengyelországi és ukrajnai szlovákok nagy része, és persze az ’Alsó földön’, vagyis Szerbiában élők”

 

mondta Vladimír Skalský, a Szlovákok Világszövetségének elnöke

 

A külhoni szlovákok legnagyobb problémaként a fiatalok Szlovákiába vándorlását és a gyermekvállalás elmaradását jelölték meg.

 

Teraz.sk

Nyitókép: refresher.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!