Emőke
  • HUF: 316.81
  • USD: 1.13
  • 7 °C
  • 22 °C
Friss hírek

Lenyúlták a kétezer éves kínai agyagkatona ujját egy amerikai kiállításon

A kínai hatóságok azt követelik, hogy szabjanak ki súlyos büntetést arra az amerikai férfira, aki letörte és ellopta egy philadelphiai kiállításról egy 2000 éves kínai agyagkatona hüvelykujját.

 

A BBC News hétfői beszámolója szerint a 4,5 millió dollár (1,1 milliárd forint) értékű műkincset, amelyet a kínai állam adott kölcsön a philadelphiai Franklin Intézet kiállításához, a 24 éves Michael Rohana rongálta meg. A férfi tavaly december 21-én egy rendezvényen vett részt az intézetben. A parti alatt bement a lezárt kiállításra, és szelfit készített magáról az egyik terrakotta harcossal, majd letörte az agyagszobor bal kezének hüvelykujját és zsebre vágta.

 

A múzeum személyzete csak az ünnepek után, január 8-án vette észre a rongálást és a lopást. Az FBI a Delaware állambeli otthonában megtalálta Rohanát, aki elismerte tettét, és elmondta, hogy a lopott hüvelykujjat egy fiókban rejtette el.

 

A férfi ellen műkincslopás, műkincsrongálás és lopott műkincs egyik államból a másikba szállítása miatt emeltek vádat, de 15 ezer dollár (3,8 millió forint) óvadék fejében szabadlábra helyezték.

 

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”hu”><p lang=”en” dir=”ltr”>That is really……embarrassing. A finger of a Terra cotta warrior that came from my hometown was stolen by a visitor during the exhibition in US…..A Terracotta Army is worth $4 million 500 thousand.🧐🧐🧐🧐 <a href=”https://t.co/fAl1i9XrwC”>pic.twitter.com/fAl1i9XrwC</a></p>&mdash; Hermione Jiang (@HermioneJiang) <a href=”https://twitter.com/HermioneJiang/status/964974528521756673?ref_src=twsrc%5Etfw”>2018. február 17.</a></blockquote>

<script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

 

Az ősi agyagkatonákat a kiállítás számára kölcsönző Sanhszi Kulturális Örökségi Központ igazgatója a kínai média jelentése szerint hétfőn “mélyen elítélte” a philadelphiai múzeumot gondatlanságáért, és az amerikai hatóságoktól az elkövető “súlyos megbüntetését” kérte.

 

Az igazgató hozzátette: a központ két szakértőt küld Philadelphiába, hogy felmérjék a kárt és helyreállítsák a szobrot ez előkerült ujjal. Azt is leszögezte, hogy kártérítést fognak követelni.

 

A philadelphiai múzeumban március 4-ig megtekinthető 10 agyagkatona a híres kínai agyaghadseregből származik, amely mintegy 8000 életnagyságú agyagkatonából áll. Az agyaghadsereget a Kr. e. 210-ben elhunyt kínai uralkodó, Csin Si Huang-ti készíttette, hogy védelmezzék őt a túlvilágon.

 

A páratlan hadsereget 1974-ben kínai földművesek fedezték fel Hszian tartományban.

 

MTI

Nyitókép: bbc.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket

Megosztás