Ahogy arról néhány napja beszámoltunk, Olaszországban belpolitikai üggyé nőtte ki magát, hogy az Embraco nevű turbókat gyártó vállalat Szlovákiába telepíti üzeme egy részét, és ezzel párhuzamosan Olaszországban többszáz munkahelyet szüntet meg.

 

Az olasz ipari miniszter , Carlo Calenda hivatalosan is felszólította Margrethe Vestager uniós versenypolitikai biztost, hogy vizsgálja meg a cégeknek nyújtott szlovákiai állami támogatások természetét – mivel kételkedik abban, hogy Szlovákia nem sért velük uniós jogszabályokat.

 

Vestager hivatalos közleményében szerdán kijelentette, hogy az Európai Bizottság figyelni fogja az Embraco terveit, és biztos akar lenni abban, hogy „nem sérülnek az uniós források felhasználásnak szabályai”.

 

 hirdetes_300x300  

Carlo Calenda olasz ipari miniszter hangsúlyozta, hogy az „Unió gazdaságilag gyengébb országai elveszik a munkahelyeket fejlettebb versenytársaiktól”.

 

Vestager annyit azonban kikötött, hogy cask akkor avatkozhat közbe az Európai Bizottság, ha az üzem átköltöztetésében bármilyen szerepet kap az adófizetők vagy az uniós alapok pénze.

 

Emlékeztetett, hogy 2014-2017 között szigorították az uniós alapok merítésének feltételeit, épp azért, hogy megakadályozzák a támogatással kieszközölt üzem-áttelepítéseket.

 

„A strukturális alapok arra vannak, hogy új munkahelyeket hozzanak létre, de ne segítsék a munkahelyek átköltöztetését egyik tagországból a másikba”

 

fogalmazott Vestager.

 

Az Embraco egyébként 500 munkahelyet számol fel Olaszországban – ám valószínű, hogy nem ugyanannyit fog telepíteni Szlovákiába. Ráadásul nem csak az Embraco miatt keltek ki magukból az olaszok: a Honeywell szintén bezárja olasz üzemének egy részét, és 400 munkahelyet szüntet ezzel a lépéssel – ehhez képest csak 130 munkahelyet hoz Szlovákiába.

 

Őrjöngenek az olaszok – állítólag elvesszük tőlük a munkájukat

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Nyitókép: gazetteadelsud.it/Egy állását elveszítő munkás az Embraco olasz üzeme előtt tüntet a cég döntése ellen

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!