A gyógynövényekből készül teák tele vannak növényvédőszer-maradványokkal és a nem megfelelő válogatás miatt rengeteg mérgező növénydarab is lehet bennük. Legalábbis erre az eredményre jutott egy csehországi minőségellenőrző cég. A tesztek szerint a kisgyermekeknek szánt teakészítmények sem kivételek.

 

A cseh dTest fogyasztói magazin 11 gyógynövény-teát tesztelt le. Az eredmény lesújtó: pirrolizidint (májkárosító növényi eredetű méreg), tropánalkaloidokat (ilyen pl. az atropin és a kokain), penészt, mikotoxinokat, műtrágyamaradványokat és más mérgező vegyületeket találtak bennük – nikotint és antrakinont (kiütéseket okozhat, gőzeit belélegezve hörghurutot és náthát okoz) is.

 

Megvizsgálták többek között a lengyel Mokate termékeit, amely tavaly Csehországban már túlesett egy botrányon (halucinogén anyagokat tartalmazott Babička nevň teája). De fennakadt a rostán a Loyd Herbal Tea Mäta s brusnicou a bylinkami (Loyd Herbal Tea Mentol vörösáfonyával és gyógynövényekkel), a Babička Ruženka Sedmero bylín s echinaceou (Rózsi Nagyi teája Sedmero gyógynövényekkel és echináceával. Ez a kettő halucinogén htású atropint és szkopolamint tartalmaz.

 

 hirdetes_810x300  

A teszt hatalmas botrányt kavart, termékek ezreit hívták vissza az üzletek polcairól.

 

„A Mokate gyártó nyilván tanult a korábbi hibákból, mert tropánalkaloidokat most nem találtunk termékeiben“

 

mondta Hana Hoffmanová, a dTest főszerkesztője.

 

A Rózsi Nagyi teája Sedemro echinácea nélküli változatáról ez már nem mondható el. A laboratóriumi vizsgálat szerint 5 féle növényvédőszert találtak és határértéken túl voltak az olyan vegyületeket, amelyeket a növények a növényevők elleni védekezésként bocsátanak ki. Ilyenek a pirrolizidint alkaloidok, amelyek a májat tehetik tönkre, ennek ellenére semmilyen törvény nem határoz meg határértéket erre vonatkozóan.

 

Halucinogén anyagokat találtak a Tesco Mix of Herbs teájában is, amelyben szintén káros mennyiségű atropint és szkopolamint találtak, illetve nagy mennyiségű növényvédőt. Ez utóbbi az emberi idegrendszerre van káros hatással.

 

A Valdemar Grešík Sedmokvietok  teájában egyenesen 9 fajta növényvédővel „büszkélkedhet“, köztük az 1974-ben betiltott DDT-t, amelynek veszélyességét jól mutatja, hogy használatnak következményei negyven év után is újra és újra megmutatkoznak. DDT-t egyébként a Loyd és a Jančův čaj termékekben is találtak – de még határérték alatt…

 

Gazduj.sk, Körkép.sk

Nyitókép: gazduj.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!