Friss hírek

Éles fegyvertesztre Szíriába küldték az oroszok kísérleti fázisban lévő ötödik generációs vadászgépeit

Két Szu-57-es típusú, ötödik generációs vadászgépet vezényeltek az orosz légierőnek a szíriai Hmejmímben működő bázisára – közölték csütörtökön orosz hírügynökségek a repülők leszállásáról az arab országban készült, a világhálón elterjedt egyik videóra hivatkozva.

 

Az Eho Moszkvi független hangvételű rádióadó szíriai aktivistákat idéző értesülését az orosz védelmi minisztériumban névtelenül nyilatkozó illetékesek megerősítették az orosz sajtónak. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírók faggatására reagálva a katonai tárca illetékességébe utalta a kérdést.

 

A sajtó által idézett katonai források szerint a fejlesztés alatt álló lopakodó gépeket a fegyverzetük tesztelésére irányították Szíriába.

 

Az Eho Moszkvi úgy tudja, hogy Hmejmímbe a Szu-57-esek mellett négy Szu-35-ös vadászgép és egy A-50-es típusú légtérellenőrző repülőgép érkezett.

 

 

Vlagyimir Gutyenyov, a hadiipar fejlesztésének jogi kérdéseivel foglalkozó parlamenti alsóházi bizottság elnöke a RIA Novosztyí hírügynökségnek kijelentette, hogy a legújabb orosz harci gépek szíriai megjelenése visszatartó hatást gyakorolhat a szomszédos államokra, amelyeknek repülői megsértik az arab ország légterét. Viktor Bondarev, az orosz parlamenti felsőház védelmi és biztonsági bizottságának vezetője azonban – aki egészen a közelmúltig az orosz légierő parancsnoka volt -, több hírügynökségnek kijelentette, hogy neki nem tettek jelentést Szíriába vezényelt Szu-57-esekről.

 

A Szu-57-es 2010-ben hajtotta végre szűzrepülését. Az orosz légerő az első sorozatgyártott 12 darabot a tervek szerint jövőre állítja hadrendbe.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök a szíriai hadművelet tapasztalatait összegző január végi egyik moszkvai konferencián kijelentette, hogy Szíriában 215 féle korszerű és fejlesztés alatt álló fegyvert vetettek be az orosz katonák. Tavaly augusztusban a kubinkai Armija 2017 haditechnikai fórumon Jurij Boriszov orosz védelmi miniszterhelyettes arról számolt be, hogy gyakorlatilag az összes új fejlesztésű orosz fegyver és hadfelszerelés megjárta a szíriai konfliktust.

 

“Több mint hatszázféle fegyvert és hadieszközt próbált ki Oroszország Szíriában, hogy kiderüljön, hogyan teljesítenek éles bevetés közben”

 

– mondta.

 

 

MTI

Nyitókép:  Sputnik/ Alexei Druzhinin

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Csemez László
2018. feb. 23. 17:17

Most már jön a sírás-rívás.Románok is biztos élvezik a helyzetet,mert be vannak célozva. Azt se fogják tudni mi szállt el a fejük felett.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket