Emőke
  • HUF: 316.81
  • USD: 1.13
  • 7 °C
  • 22 °C
Friss hírek

Fico: a visegrádi országok nem támogatják a csúcsjelölti rendszer alkalmazását

A visegrádi országcsoport nem támogatja, hogy ismét az ún. csúcsjelölti rendszert alkalmazzák az Európai Unió jövő évi tisztújítása során – jelentette ki Robert Fico miniszterelnök pénteken Brüsszelben az uniós vezetők találkozójának kezdete előtt.

 

Nincs okom támogatni a politikai pártok jelöltjeinek gondolatát, mivel az Európai Bizottság elnökének olyan embernek kell lennie, aki az összes tagország állam- és kormányfőivel együttműködik majd az Európai Tanácsban” – közölte Fico a visegrádi négyek brüsszeli munkatalálkozója után.

 

A szlovák kormányfő üdvözölte, hogy a tucatnyi tagállami vezető részvételével Brüsszel közelében megtartott csütörtök esti vacsorán elhangzott az a megállapítás, miszerint a tagországoknak “nagyobb beleszólásuk kell, hogy legyen a bizottság elnökének kiválasztásába“.

 

A 2014-ben először kipróbált csúcsjelölti rendszer keretében az európai pártok megnevezik a saját listavezetőiket, akiket az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelölnek, és az Európai Parlament a legtöbb mandátumot szerző párt jelöltjének megválasztásáról szavaz elsőként. Az ellenzők szerint az EP ezzel jogköröket bitorol el a tagállamoktól, mivel az uniós alapszerződés az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsra ruházza a jelöltállítás jogát, és jelöltet a parlament választja meg.

 

A csúcstalálkozó előtti rövid sajtótájékoztatóján Miro Cerar szlovén kormányfő a módszer használata ellen foglalt állást. Hasonlóan vélekedett Mark Rutte holland miniszterelnök is, aki hangsúlyozta, kormánya nem támogatja a csúcsjelölti rendszert.

 

Sebastian Kurz osztrák kancellár viszont azt mondta, hogy mindig is pozitívan tekintett a rendszerre, és kiáll az álláspontja mellett. “A folyamat nem automatikus, de gyakorlattá vált, és arra számítok, hogy ezúttal is így fogunk eljárni” – fogalmazott.

 

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke szerint a – vitatott – rendszer az európai demokrácia megerősítését szolgálja. Leszögezte, hogy “nem fog háborúba kezdeni más uniós intézményekkel” az ügy miatt, és reményét fejezte ki, hogy a tagállamok “el fogják fogadni az állampolgárok döntését“.

 

MTI/TASR

Nyitókép: TASR/Dano Veselský

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket

Megosztás