Az Európai Unió 28 tagállama közül 2018-tól 22-ben létezik a minimálbér intézménye. Kivételt csak Dánia, Olaszország, Ciprus, Ausztria, Finnország és Svédország képez.

 

Az Eurostat ma megjelent jelentésében rámutatott az egyes tagországok minimálbérei közti különbségekre. Ami a keleti tagállamoknál 500 euró körül mozog, az észak-nyugaton meghaladja az ezer eurót is.

 

A lengyeleknél magasabb a minimálbér, mint Szlovákiában

 

 hirdetes_300x300  

A legalacsonyabb minimálbérrel Bulgária rendelkezik, itt 261 euróban határozták meg az alsó határt. Őket követik a litvánok (400 euró), románok (408 euró) és a lettek (430 euró). A sor másik végéről nézve Luxemburg tarol a maga 1999 (!) eurós minimálbérével, utánuk következnek a sorban az írek (1614 euró) és a hollandok (1578 euró).

 

Szlovákiában a minimálbér 480 euró, Csehországban 478, Magyarországon 445, Lengyelországban pedig 503.

 

Az Eurostat jelentésében összeveti az európai minimálbéreket az amerikaival – náluk átszámítva dollárról 1048 euró az alkalmazottaknak járó minimum.

 

Az Eurostat szerint kisebbek az egyes tagországok közti eltérések, hogy figyelembe vesszük az árszínvonalat is. Ha így számoljuk, akkor Luxemburgban körülbelül 8-szor nagyobb minimálbér, mint Bulgáriában, viszont a felvásárlóerő tekintetében csak háromszor nagyobb a kettő közti különbség.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: europeanceo.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!