Frissítve: 15.15 Robert Fico (Smer) kormányfő Ján Kuciak, oknyomozó újságíró halálával kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a „szlovák kormány lehetőségei szerint minden segítséget megad a hatóságoknak, hogy a leghatékonyabban végezhessék el munkájukat. Egyúttal kijelentette, hogy elutasítja a tragédia politikai célú felhasználását, „ahogy azt az ellenzék már el is kezdte”.

 

Az ügyben több politikus is megszólalt. Andrej Danko (SNS) elítélte Kuciak és élettársa meggyilkolásának bűncselekményét.

 

„Elképzelhetetlen tartottam, hogy a mai korban egy ilyen eset előforduljon”

 

mondta, hozzátéve, hogy az ilyen „praktikákat” nem lehet megengedni Szlovákiában.

 hirdetes_810x300  

 

Robert Kaliňák (Smer) belügyminiszter megszakítja hivatalos útját és visszautazik Pozsonyba.

 

„A Belügyminisztérium és a hatóságok mindent megtesznek azért, hogy az elkövetőket mihamarabb kézre kerítsék”

 

mondta.

 

A Most-Híd képviselői szintén elítélték az esetet, és felszólították a hatóságokat, hogy a lehető legnagyobb körültekintéssel járjanak el a nyomozás során.

 

„Ha a gyilkosság felderítésének eredménye megerősítené a mai sajtótájékoztatón elhangzottakat, illetve a sajtóban megjelent feltételezést, miszerint a fiatal újságíró halála összefügg a munkájával, ez olyan támadást jelentene a szólás- és véleményszabadság ellen, amelyet az egész társadalomnak el kell ítélnie.”

 

áll a vegyespárt állásfoglalásában.

 

Lucia Nicholsonová (SaS) parlamenti képviselő, házelnök-helyettes facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott:

 

„Nem ismerjük az indítékot, de felmerül a kérdés: Mit tett a rendőrség Kuciak feljelentésével, amit azután tett, hogy az a szakállas, fösvény Kočner megfenyegette? Mit tett Kaliňák, a kommandója, hogy az az újságíró biztonságban érezze magát? Semmit? Kočner az önök embere, ahol Laci B. is. Mert azok a kilóra megvehető szlovák prostituálttak… mert így mondta, kedves Fico úr, nem?

 

Veronika Remišová (OĽaNO) azt emelte ki facebook bejegyzsében, hogy Kuciak a Smer felvezetéséhez köthető vállalkozók „hogyan lopják szét az országot”.

 

„Profi újságíró volt, aki az igazságot kereste. Ha bebizonyosodik, hogy halála a munkájával függött össze, a belügyminiszternek le kell mondania”

 

Menyhárt József (MKP) megrendülve fogadta a hírt.

 

„Ilyen eset eddig Szlovákiában nem történt. Érthető, hogy mély a közvélemény megdöbbenése és felháborodása. Ha Ján Kuciak halála valóban összefügg munkájával, márpedig minden jel erre utal, akkor ez a gyilkosság példa nélküli támadás a sajtószabadság és a demokrácia ellen. Az MKP sürgeti az ügy kivizsgálását. Nem engedhetjük, hogy visszatérjen a mečiari korszak félelemmel teli hangulata”

 

– fogalmazott sajtónyilatkozatában.

 

„Ma egy újságíró, holnap egy politikus?” – tette fel a kérdést közösségi oldalán Őry Péter, az MKP OT elnöke.

 

teraz.sk/Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

További cikkeink a témában:

 

Újságírógyilkosság Szlovákiában: Megölték Ján Kuciak oknyomozó riportert

 

Kuciakot oknyomozó tevékenysége miatt ölhették meg. 1 millió euró a nyomravezetőnek.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!