Az AKO legfrissebb felmérésében már szerepel a Beblavý-féle SPOLU és a Štefunko-féle Progresszív Szlovákia is. Az AKO szerint a Most-Híd valamelyest erősödött, de csak alulról közelíti a választásokon elért eredményt.

 

Már az elején érdemes leszögezni, a szóban forgó felmérés február 21-26. között zajlott, vagyis még nem jelenik meg benne az elmúlt 36 óra eseményeinek hatása.

 

Az AKO szerint, ha február negyedik hetében lettek volna a választások, azt a Smer nyerné meg 24,7 százalékkal. Novemberhez képest a szocdemeknél minimális csökkenést mutatnak, azaz stagnálnak. A második legnépszerűbb pártként az SaS kerülne a törvényhozásba a maga 16,2 százalékával, amely az AKO mércéjével 1,6 százalékpontos csökkentést jelent az elmúlt három hónapban.

 

 hirdetes_810x300  

A harmadik legerősebb párt is ellenzéki, az OĽaNO 10,2 százalékos eredményt érne el, ám ő is vesztett a novemberi álláshoz képest: 2,3 százalékpontot.

 

Az SNS 9,9 százalékkal a negyedik helyen végezne (+1 százalékpontot javított). A Sme rodina minimálisan erősödött, jelenleg stabilan tartja magát a 9-10 százalék közötti sávban – februárban a szavazatok 9,6 százalékát kapta volna meg.

 

Az ĽSNS a kudarcos megyei választások és a sajtófigyelem elvesztése ellenére 8,2 százalékon áll, a parlamenten kívüli KDH pedig tovább erődösött, a novemberi 7 százalékról 7,7 százalékra növelte népszerűségét februárban.

 

Bugár Béla pártja 6,3 százalékra erősödött, míg az MKP az AKO szerint 3,4 százalékot kapna – érdemes megjegyezni, hogy az AKO rendszerint alábecsüli az MKP pártpreferenciáját.

 

A két új párt, a Progresszív Szlovákia és a SPOLU azonos mennyiségű, 1,6-1,6 százaléknyi szavazatot szerezne meg.

 

Amennyiben az AKO felmérés eredményének hitelt adunk, akkor elmondhatjuk, hogy a két új párt nem annyira a Most-Híd, mint inkább az ellenzéki pártok szavazótáborából csábított el választókat.

 

 

Ami a mandátumok elosztását illeti: a kormánypártok nem szereznének elég képviselői helyet a parlamenti többséghez. A Most-Híd a parlament leggyengébb pártja lenne. Az ellenzéki pártok önmagukban szintén képtelenek lennének kormány alakítani – bár több képviselőjük lenne, mint a a jelenlegi hármaskoalíciónak.

 

 

Az infogramok forrása: HNonline.sk

 

Körkép.sk

Nyitókép: Hnrsr.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!