Még mindig kórházban fekszik az egykori orosz kém és lánya, akik vasárnap lettek rosszul egy nyilvános parkban, Nagy-Britanniában. Az első gyanú szerint idegméreg került a szervezetükbe. Sokan úgy vélik, hogy a mérgezés valójában egy nyilvános leszámolás volt, amit Oroszország rendelt el. A brit politikusok egy része kemény választ ígért Moszkvának.

 

A brit rendőrség állítása szerint sikerült azonosítani az idegmérget, de nem hozzák nyilvánosságra. Azt azonban kizárták, hogy VX-gáz lenne, amivel Kim Dzsongnamet (az észak-koreai diktátor bátyját) gyilkolták meg Malajziában.

 

A brit politikusok egyelőre óvatosan kezelik az ügyet. Míg nem talál a rendőrség konkrét bizonyítékot arra, hogy merényletről van szó, és Moszkva áll mögötte, nem lépnek fel az oroszok ellen.

 

 hirdetes_300x300  

Az Egyesült Királyságban már korábban is volt arra példa, hogy egy kiugrott  orosz kémet meggyilkoltak. 2006-ban Alexander Litvinyenkót polóniummal mérgezték meg, olyan besugárzást kapott, amely többszöröse volt a túlélhető mennyiségnek. Egy brit vizsgálóbíró szerint Putyin rendelte el Litvinyenko meggyilkolását.

 

A most lányával együtt kórházba kerülő Szergej Szkripal 66 éves. Hazájában, Oroszországban azért ítélték el 13 év börtönbüntetésre, mert titkos információkat juttatott el az MI6 brit hírszerző ügynökségnek. 2010-ben három társával együtt Amerikában elfogott 10 orosz kémre cserélték, egy hidegháborút idéző kémcsere keretében. Menedéket az Egyesült Királyságban kapott. Lánya 33 éves, Salisburyben éltek.

 

BBC.com

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!