„Amikor az emberek monológot adnak elő, az nem párbeszéd, úgyhogy azt hiszem, talán mindkét fél túl ritkán ül tárgyalóasztalhoz és beszélget egymással. Mi most ezt próbáljuk orvosolni, és látjuk az Európai Bizottság részéről is az ezirányú szándékot”

 

mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, aki ma az Európai Bizottság képviselőivel tárgyalt a Nyugat-Európában aggályosnak nevezett lengyel igazságügyi reformokat illetően. Morawiecki utalt rá, hogy korai még azt mondani, hogy Varsó hajlandó megváltoztatni álláspontját – ám teljesen nem zárta ki.

 

Morawiecki Jean-Claude Juncker EB-elnökkel és Frans Timmemrmans bizottsági alelnökkel találkozott Brüsszelben. Egy 94 oldala „fehér könyvet” adott át, amely kormánya indoklását és magyarázatát tartalmazza, miért van szükség az általuk tervezett igazságügyi reformra – amelyet Brüsszelben a jogállamiság elleni intézkedésként értékelnek.

 

 hirdetes_810x300  

A tárgyalás mérsékelt hangnemben zajlott, de a háttérben a feszültség nem csitult. Az Európai Bizottság aktiválta az uniós „atomfegyverként” emlegetett 7. cikkelyt. Ez egy olyan eljárás megindítását jelentette Lengyelország ellen, amelynek végén Varsótól megvonhatják a szavazati jogát az miniszterelnökök tanácsában, az Európai Tanácsban. Ehhez azonban egyhangú döntésre van szükség – Magyarország pedig aligha szavazná meg a Lengyelország elleni intézkedést.

 

Szakértők szerint azonban más tagállamok sem teremtenének a későbbiekben rájuk nézve is terheleő precedenst.

 

A lengyel igazságügyi reform legtöbbet kritizált része, hogy a legfelsőbb bíróság szerepét betöltő 25 fős országos igazságszolgáltatási tanácsban (KRS) helyet foglaló 15 bírót nem a szakmai szervezetek, hanem a lengyel parlament alsóházi képviselői választják majd ki. Ez a változtatás lényegében a Szlovákiában ma is használatos gyakorlatot vezeti be.

 

Euobserver.com, Körkép.sk

Nyitókép: Euobserver.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!