A Most-Híd koalícióban való maradásáról, vagy az abból való kilépésről a ma délután 14 órakor kezdődő Országos Tanács dönt. De kiket is foglal magába az OT?

 

Az Országos Tanács a vegyespárt legfelsőbb szerve, melyben helyet kap az elnökség, a parlamenti képviselők, miniszterek, kerületi elnökök és még néhányan rajtuk kívül.

 

Az Országos Tanács tagjai az alapszabály szerint a párt Országos Elnökségének tagjai, a párt Kerületi Elnökei, a párt Parlamenti Frakcióvezetője, a párt Miniszteri Klubjának Elnöke, az egyes platformok országos vezetői és a párt Országos Elnöksége által javasolt további párttagok.

 

 hirdetes_300x300  

A Most-Híd elnöksége 16 tagú, ide tartozik többek között Bugár Béla, mint a párt elnöke, Lucia Žitňanská, Ravasz Ábel, Ivan Švejna, Solymos László, Érsek Árpád, Bastrnák Tibor, Jakab Elemér, Nagy József és Rudolf Chmel is. Az elnökség teljes listája itt tekinthető meg.

 

Ugyancsak az OT tagja az a 10 személy, akik nem tagjai az elnökségnek, de tagjai a Most-Híd képviselői klubjának. Például Peter Kresák, Pfundtner Edit, František Šebej, beleértve a Sieťből a Most-Hídhoz pártoló képviselőket is – Andrej Hnrčiar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová és Eduard Adamčík. A Most-Híd képviselői klubjának tagjainak listája itt tekinthető meg.

 

A koalícióból való kilépésről az OT minősített többséggel dönt.

 

Mire lehet számítani?

 

Az előzetes sajtóértesülések szerint két nagyon erős vélemény van a párton belül. Az egyik szerint Kaliňák leváltása után maradhatnának a koalícióban, a másik oldal viszont mindenképpen a kilépés mellett foglal állást.

 

Habár minden vegyespárti politikus igyekezett elhatárolódni a véleménynyilvánítástól, František Šebej például az OT kezdete előtt azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy ő mindenképpen a kiválásra szavaz. Szavai szerint a belügyminiszter távozása nem elegendő. Akkor venné fontolóra a maradást, ha Robert Fico is lemondana.

 

Róbert Ondrejcsák most-hidas védelmi államtitkár nyilatkozata szerint „A stabilitás érdekében nem elegendő Kaliňák távozása”. Arra a kérdésre, hogy távozik-e, ha a Most-Híd a koalícióban marad, így válaszolt: „Lehetséges”.

 

Még korábban keményen bírálta Robert Ficot és Robert Kaliňákot Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter is. A pluska.sk ma reggeli információi szerint ő is Fico távozásához köti saját maradását.

 

Körkép.sk

Nyitókép: dennikn.sk

 

A Most-Híd kezében Fico sorsa. Ma ül össze a vegyespárt Országos Tanácsa – Percről percre

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!