A szervezők Robert Fico lemondása után is folytatni akarják a pénteki tüntetéseket. Ezennel a követeléseiken is változtatnak: előrehozott választásokat akarnak. „Fico úr, Danko úr, de kimondottan Bugár úr a döntésével becsapta és megalázta az egész nyilvánosságot“ – jelentették ki a szervezők.

 

Szerintük a minden áron hatalmon maradás annak a bizonyítéka, hogy az összes korrupciós ügyet a szőnyeg alá akarják söpörni. Sőt, azokat az ügyeket is, amelyekről a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak írt.

 

A tüntetéseket mintegy harminc szlovákiai, és több tíz külföldi városban is megszervezik. Múlt héten pénteken mintegy 100 ezer ember vonult utcára, így 1989 novembere óta a legnagyobb tüntetésnek lehettünk szemtanúi.

 

 hirdetes_400x285  

Pozsonyban a SZNF téren felszólal: Zuzana Kronerová, František Mikloško, Juraj Kemka, Ondrej Gažovič (egykori diplomata, ő írt Trošková Merkelnél tett látogatásáról), Filip Vagač (polgári aktivista), valamint Martin Mojžiš (újságíró).

 

 

 „Nem szabad megfeledkeznünk arról, ami az elmúlt napokban a felszínre került. A Ján és Martina gyilkosságának kivizsgálásakor elkövetett hibákról, a korrupciós ügyekről, amelyekre Ján Kuciak is rámutatott, a politikusok és az olasz maffia kapcsolatairól, valamint az uniós források szétlopásáról“ – írják a szervezők.

 

Véleményük szerint Szlovákiának új esélyre van szüksége, ahhoz, hogy igazságos és tisztességes országgá váljon, ezért előrehozott választásokat sürgetnek.

 

Szerintük az előrehozott választások jelentik az egyetlen esélyt arra, hogy megújítsák az emberek hitét az országban. Ez az egyetlen mód arra, hogy a politikába visszatérjen a tisztesség.

 

Diákok, tanárok, dolgozó emberek, vállalkozók és politikusok! Történelmi esélyünk van arra, hogy megtisztítsuk Szlovákiát a korrupciótól. Csak rajtunk áll, hogyan viszonyulunk ehhez a kihíváshoz. Bízunk benne, hogy az ország sora nem közömbös senki számára sem, és pénteken együtt vonulunk ki az utcákra“ – írták a tüntetések szervezői.

 

DenníkN

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!