A németek többsége egyetért Horst Seehofer belügyminiszterrel abban, hogy az iszlám nem tartozik hozzá Németországhoz – mutatta ki egy hétfőn ismertetett felmérés.

 

A Die Welt című lap megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a németek 76 százaléka egyetért a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökének kijelentésével, miszerint az iszlám ugyan nem tartozik hozzá Németországhoz, de az országban élő muzulmán vallású emberek igen.

 

A megkérdezettek 61 százaléka teljes mértékben, további 15 százalék többnyire egyetért ezzel. A Civey közvélemény-kutató cég felmérése szerint 20 százalék nem ért egyet Horst Seehofer véleményével, 4 százalék pedig nem tudott dönteni.

 

 hirdetes_400x285  

Vidéken az országos szintet meghaladó, 79 százalékos a belügyminiszter véleményével egyetértők aránya, a városi lakosság körében pedig elmarad az országos szinttől, 67 százalékos. A kelet-nyugati megosztottság nem jelentős, a keleti tartományokban – a volt NDK területén – az egyetértők aránya 79 százalékos, a nyugati tartományokban 76 százalékos.

 

A CDU/CSU szavazói közül 88 százalék ért egyet a belügyminiszterrel, a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szavazói körében szintén többségi, 51 százalékos annak a véleménynek az elfogadottsága, hogy az iszlám nem része Németországnak.

 

Horst Seehofer egy múlt heti interjúban ismertette véleményét az iszlám németországi helyzetéről. A Bild című lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Németországot a kereszténység formálta. Angela Merkel Horst Seehofer kijelentésére reagálva azt mondta, hogy  Németországot „nagyon erősen” formálta a kereszténység és a zsidóság, „de négymillió muszlim is él Németországban, akik a vallásukat is gyakorolják itt. Ezek a muzulmánok Németországhoz tartoznak, és így a vallásuk is, az iszlám” – mondta a kancellár.

 

A 82,6 milliós Németországban nagyjából 4–4,5 millió muszlim él. A menekülthullám révén valószínűleg több mint félmillióval nőtt a muszlimok száma az országban, arányuk így 6–7 százalék körül lehet.

 

MTI

Nyitókép: dailystormer

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!