Három embert megölt és legalább hármat megsebesített egy marokkói származású iszlamista, aki péntek délelőtt fegyverrel betört egy szupermarketbe, és túszokat ejtett a dél-franciaországi Trebes településén – közölték rendőrségi források. Emmanuel Macron francia elnök terrorcselekménynek minősítette a túszejtést, a támadót a francia rendőrök lelőtték.

 

Délelőtt 11 órakor egy marokkói férfi berontott a dél-franciaországi Trebes egyik szupermarketébe, két embert megölt, az életben maradt dolgozókat és a vásárlókat pedig túszul ejtette. A férfi korábban rendőrökre támadt, közülük az egy tisztet megölte. A hatóságok több órán keresztül próbálták rávenni a távozásra, de a támadó nem állt szóba a rendőrséggel, és több órán keresztül a boltban tartózkodott egy csendőrrel. Végül a rendőrök megrohamozták a szupermarketet, lelőtték a fegyveres támadót és kiszabadították a túszokat.

 

Az Iszlám Állam terrorszervezet péntek délután magára vállalta a franciaországi terrortámadást, ami a támadó mellett három ember életébe került. Az áldozatok és a sérültek számáról a nap folyamán különböző információk keringtek, ezért Gerard Collomb francia belügyminiszter péntek délután nyilatkozatban foglalta össze a támadás fontosabb fázisait.

 

 hirdetes_810x300  

„A férfi ma reggel megtámadta egy kocsi vezetőjét, akit súlyosan megsebesített, és egy másik embernek is sebesüléseket okozott. Ezután elhagyta a támadás helyszínét, és belefutott a francia rendőrökbe, akiket szintúgy megsebesített, egyiküket a vállán. Ezután megérkezett Trebes városába, a szupermarkethez, ahova betérve rálőtt és meggyilkolt két embert.

 

A csendőrség ekkor avatkozott be a túszejtésbe, segített a szupermarketben tartózkodóknak az üzlet elhagyására. A csendőrség alezredese, aki tisztjeivel együtt a helyszínre érkezett, felajánlotta, hogy átveszi a túsz helyét, akit a férfi fogva tartott. Így maradt a támadóval. A terrorista ezután lövéseket adott le, a francai rendőrség elit alakulata viszont közbelépett és megölte a terroristát”.

 

A támadó egy harcedzett, radikalizálódott marokkói

 

A támadó egy 26 éves, marokkói származású harcedzett férfi, aki aktív tagja az online szalafista hálózatnak. 2016-ban bebörtönözték, a francia hírszerzés gyanúja szerint Szíriában is járt – írja a Le Parisien egy nyomozás közeli forrásra hivatkozva.

 

A marokkói származású támadó Salah Abdeslamnak, a 2015-ös párizsi terrortámadások irányítójának kiszabadítását követelte, és azt mondta magáról, hogy ő az Iszlám Állam katonája.

 

Minden jel arra utal, hogy a dél-franciaországi incidens terrorista merénylet volt – mondta Edouard Philippe francia miniszterelnök pénteken. Hozzátette: a francia terrorellenes ügyészség már átvette az irányítást a nyomozás fölött.

 

Túszdráma Franciaországban

 

MTI

Nyitókép: Firstpost

 

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!