Az eredeti Robert Fico-féle kormány nemcsak kozmetikai változásokon esett át, hiszen a módosítások egészen a kormányfőcseréig vezettek – hangsúlyozta az O 5 minút 12 című műsorban az új miniszterelnök, Peter Pellegrini (Smer-SD).

 

Az új miniszterelnök azt is elmondta, hogy a kormány nem zárkózhat be Pozsonyba, hiszen minden probléma mögött az egyszerű embereket és azok életét kell látni.

 

„Másodsorban figyelnünk kell arra az esetre is, amikor az állampolgárnak bántódása esik. A polgárnak azt kell éreznie, hogy igenis van kihez fordulnia, a kompetens személyeknek pedig annak a javára kell döntenie, akiknek igaza van, nem pedig annak, akinek pénze van“

 

– konstatálta Pellegrini. A beszélgetés során az új kormányfő a média által felkapott, a kelet-szlovákiai agrotámogatásokkal való visszaéléssel kapcsolatos ügyletek elől sem tudott kibújni. „Megengedhetetlen, hogy valaki visszaéljen a rendszerrel. Ki kell találnunk valami olyan módszert, amivel képesek leszünk ellenőrizni azt a kétmillió hektárnyi földet, amelyik agrotámogatásban részesül“ – hangsúlyozta Pellegrini, majd hozzátette, hogy amennyiben a Smer funkcionáriusai is hibáztak, akkor a párt búcsút vesz tőlük.

 hirdetes_810x300  

 

Pellegrini bízik abban, hogy a kabinetjét támogatni fogja a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának 79 képviselője, és a jövő hét folyamán bizalmat szavaznak neki annak ellenére, hogy a programnyilatkozatát egy az egyben átmásolta a Fico-féle kormánytól.

 

„Szlovákiának jelenleg nincs ideje egy új programnyilatkozat kidolgozására. Az ország mintha megállt volna, így szükség van arra, hogy mindenki visszatérjen a munkájához. Ezért is értettem egyet azzal, hogy a kormányom átvegye a 2016-os kabinet programnyilatkozatát“

 

– magyarázta.

 

A kormányfő elutasította azt a feltételezést, miszerint csupán báb lenne Robert Fico kezében. Ettől a ráragasztott matricától a saját munkájával szeretne megszabadulni. „Meg kell mutatnom, hogy igenis vannak saját elképzeléseim arról, hogy miképpen kell a kormányt igazgatni.“

 

Arra a kérdésre, hogy a nyilvánosságnak rá, vagy a Smer-SD elnökének a szavára kellene-e jobban hallgatnia, Pellegrini azt mondta, hogy a kormány három pártból tevődik össze, így három párt támogatására van szüksége. „Ha más véleményen leszek, mint a Koalíciós Tanács, akkor konszenzust fogunk keresni“ – zárta a beszélgetést Pellegrini.

 

Teraz.sk

Nyitókép: SITA

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!