Szlovénia 2020-ig több mint 2 millió eurót bocsát a területén élő magyar kisebbség rendelkezésére gazdasági és idegenforgalmi beruházások céljából – írja a szlovén STA hírügynökség.

 

A szlovéniai magyar kisebbség Muravidéken (neme Muraköz!)) él, számuk ma mintegy 10 ezerre tehető (az első világháború előtt 25 ezren voltak).

 

Szlovéniában a magyar kisebbséget őshonos nemzeti kisebbségként határozza meg az alkotmány. Személyi elvű autonómiájuk két esetre terjed ki: a nemzetiségi parlamenti képviselő megválasztásában az ország bármely magyar nemzetiségű polgár részt vehet; illetve a két őshonos kisebbséghez tartozó (magyar és olasz) középiskolásoknak bármely középfokú oktatási intézményben joguk van anyanyelven tanulni (persze, ha megvan szükséges tanulólétszám).

 

 hirdetes_400x285  

Az őshonos kisebbségeknek két garantált képviselői helyük van a 90 tagú szlovén parlamentben, amit több szlovén politikus is támad – mivel többször eljátszhatták a kiélezett politikai vitákban a mérleg nyelvét. A parlamentben a két kisebbségi képviselő szóban és írásban is anyanyelvét használhatja, a gyakorlatban ezt a jogot csak a kisebbségügyi parlamenti bizottságban használják. Saját politikai pártjuk a muravidéki magyaroknak nincs.

 

Körkép.sk

Nyitókép: polgarportal.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!