Az ünnepek alatt a szokásosnál jóval több rendőr lesz az utakon. Az ok egyszerű: ilyenkor jóval több az autó, és a felelőtlen sofőrök is. Húsvétkor jellemzően az ittas vezetés a leggyakrabban előforduló szabálysértés. A rendőrség szerint az alkoholos befolyásoltság alatt lévő sofőrök számát tekintve a húsvéti ünnepek a legrosszabb időszakok közé tartoznak.

 

Vasárnap és hétfőn zajlik az egyik része annak az országos akciónak, amelynek célja a sofőrök felelősségérzetének növelése az alkoholfogyasztás kapcsán.

 

Alkoholos befolyásoltság alatt a sofőr elveszti az önkontrolt, rosszul méri fel a körülményeket, növekszik a reakcióidő. A Közlekedésrendészet elmondása szerint az alkohol mértékének növekedésével egyenes arányban emelkedik a baleset okozásának valószínűsége.

 

 hirdetes_810x300  

0,5 ezrelék véralkoholszintnél 100 százalékkal nagyobb a balesetokozás valószínűsége, mint egy józan sofőrnél. 0,8 ezreléknél a baleset bekövetkeztének esélye a négyszeresére emelkedik.

 

Ha iszik, ne vezessen

 

Az akció neve a Felelősség napja, amit a rendőrség a Sörgyártók Szövetségével és a Közlekedésrendészettel közösen szervezi.

 

A rendőrök különösen figyelni fogják a sebességhatár és az alkoholfogyasztás tilalmának betartását. A közúti ellenőrzések helyszíneit állítólag úgy választják meg, hogy védjék a „hatékonyan és megfelelően” közlekedőket.

 

Figyelni fogják a gyalogosokat is, különös tekintettel arra, hogy az átkelőknél a jelzőlámpák jelzéseinek megfelelően közlekednek-e.

 

HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!