A Szentföldön is megünnepelték a húsvétot. A jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában Pierbattista Pizzaballa latin pátriárka mutatta be a húsvétvasárnapi szentmisét.

 

Betlehemben a Születés templomában is mutattak be húsvéti szentmisét.

 

Közös húsvéti üzenetükben a különböző jeruzsálemi templomok vezetői hangsúlyozták: A Közel-Keleten és az egész világban szenvedőkért, a menekültekért, menedékkérőkért, belső menekültekért, az elnyomásban, szükségben és erőszakban élőkért, az igazságot és megbékélés keresőkért imádkoznak.

 

 hirdetes_300x300  

A keresztény hagyomány szerint keresztre feszítése után Jézus Krisztus testét egy sziklasírban helyezték el, ahonnan a mennybe emelkedett. A sír fölé emelt bazilikába vasárnap keresztények százai özönlöttek, imádkozva és himnuszokat énekelve míg sorban álltak, hogy megcsodálhassák Szent Sír kápolnát.

 

Tavaly fejeződött be a kápolna restaurálása. A görög szakemberek végezte munkák célja a víz, a nedvesség és a gyertyák füstje által évek óta okozott károk kijavítása volt. A templomot a XII. században emelték, egy korábbi, Nagy Konstantin császár által a IV. században építtetett templom romjaira. A római katolikusok húsvéti szentmisét, az ortodox keresztények pedig virágvasárnapi misét tartottak külön-külön a templom különböző részeiben.

 

Tavaly 3,6 millió látogató – közöttük számos keresztény zarándok – járt a Szentföldön. Az idei húsvéti ünnepekre árnyat vetett a véres gázai övezeti határnál palesztin tüntetők és izraeli katonák közötti összecsapás, amelyben legalább 15 palesztin meghalt és 1400-an megsebesültek. Idén több száz gázai övezeti keresztény nem kapott engedélyt Izraeltől jeruzsálemi zarándokútra.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!