Olaszországban is hosszú koalíciós tárgyalásokra számítanak. A pár héttel ezelőtti választások győztesen az Öt Csillag Mozgalom volt, amelynek azonban nulla a koalíciós potenciálja. Mindazonáltal Luigi Di Maio pártelnök kijelentette, hogy hajlandó a Demokratapárttal és a jobboldali Északi Ligával kormányt alakítani, de kizárta, hogy együttműködjön Berlusconi Forza Italiajával.

 

A nyugaton populistának és rendszerellenesnek tartott Öt Csillag Mozgalom vezetője szerint Matteo Salvini (az Északi Liga elnöke) előtt két lehetőség van:

„Választania kell a forradalom és helyreállítás között. Vagy hátat fordít Berlusconinak és mváltozást hoz Olaszországnak, vagy Bersluconihoz csatlakozik, és nem változtat semmin”

 

fogalmazott.

 

 hirdetes_400x285  

Olaszországban nem egyszerű most koalíciót alkotni. Minden párt elhatárolódott valakitől, az így kialakult csoportok között pedig nincs átfedés. Magyarul: valakinek meg kell szegnie korábbi kijelentését, ha kormányozni akar.

 

Di Miao német példára koalíciós szerződést kössenek.

 

„Az ország érdeke forog kockán. Üljünk le, írjuk alá és változtassuk meg az országot”

 

fogalmazott.

 

Politico.eu

Nyitókép: TheGuardian/A képen a két jobboldali párt vezére. Berlusconi megtörli Matteo Salvini homlokát egy sajtótájékoztatón. Egyelőre nincs meg a kormányalakításhoz szükséges többségük. 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!