Hidegháborús helyzetet idéz a Szkripal-ügy, annak ellenére, hogy teljes bizonyossággal nem állítható, hogy Oroszország a felelős az egykori orosz kettősügynök és lánya megmérgezéséért – mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

 

Az ügy miatt tömegesen utasítják ki az orosz diplomatákat a nyugati országokból, még a hidegháború alatt sem volt annyi kiutasítás, mint napjainkban

 

– tette hozzá.

 

 hirdetes_810x300  

Elmondta: Moszkva 23 nagykövetet rendelt be, hogy tiltakozó jegyzéket adjanak át a kiutasítások miatt. A kiutasításban érintett Magyarország is, de a nagykövetet nem hívták meg Moszkvába.

 

„Nem lepődnék meg, ha a NATO-tagállamok megegyeztek volna a visszahívandó diplomaták számáról” – közölte a szakértő, egyetértve az orosz külügyminiszter korábbi nyilatkozatával, amely szintén a NATO-nak tulajdonítja a visszahívásokat.

 

Ez egy komoly probléma, mivel a diplomácia leépítésével a kommunikáció útját korlátozzák – mondta Kis-Benedek József.

 

A szakértő szerint ha nem is Oroszország a felelős, akkor is biztos, hogy állami felek mozgatják a szálakat.

 

A mérgezés a délnyugat-angliai Salisbury városában történt március 4-én. Az áldozatokat, Szergej Szkripalt, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynökét, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét és lányát, a volt kettős ügynök Julija Szkripalt azóta korházban kezelik, állapotuk továbbra is válságos, de stabil.

 

MTI

Nyitókép: express.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!