A spanyol kormány tiszteletben tartja a német Schleswig-Holstein tartományi felsőbíróság döntését – nyilatkozta a spanyol igazságügyi miniszter újságíróknak csütörtökön azt követően, hogy kiderült: a német hatóságok feltételesen szabadlábra helyezik Carles Puigdemont volt katalán elnököt.

 

„Ez a független igazságszolgáltatás megnyilvánulása itt Spanyolországban, Németországban és az Európai Unió minden országában” – fogalmazott Rafael Catalá, aki épp a „Katalónia és a Jogállam” című  konferencián vett részt.

 

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy a leváltott katalán vezető elleni kiadatási eljárásban ez még az első döntés, és meg kell várni az egyébként hosszú folyamat végét.

 

 hirdetes_810x300  

„Mindig mondtam, hogy teljes bizalmam a német igazságszolgáltatásban” – kommentálta a német bírósági döntést Twitter-oldalán Jaume Alonso-Cuevillas, a katalán politikus védőügyvédje.

 

Eduard Pujol, a katalán függetlenségi Együtt Katalóniáért (Junts el Catalunya) párt politikusa pedig mindezt „nagyszerű hírnek” nevezte, és kiemelte, hogy a német bíróság már csak a közpénz hűtlen kezelésére vonatkozó vád alapján történő kiadatást vizsgálja, és elvetette a súlyosabbnak számító lázadás bűncselekményét.

 

Ez azt jelenti, hogy ha végül a volt elnököt Németország átadja a spanyol hatóságoknak, Spanyolországban emiatt a bűncselekmény miatt már nem lehet bíróság elé állítani.

 

„Nincs lázadás, ez egy erős és világos üzenet Európának” – hangoztatta Pujol a katalán parlamentben újságíróknak.

 

Carles Puigdemont jelenleg a neumünsteri börtönben van, kiadatási őrizetben. A fegyintézményt azután hagyhatja el, hogy letétbe helyezett 75 ezer euró biztosítékot.

 

A német rendőrség március 25-én vette őrizetbe Schleswig-Holstein tartományban, miután Dániából belépett Németországba.

 

A politikus több mint öt hónapja, leváltása óta él önkéntes száműzetésben külföldön. Elfogásakor épp Belgiumba tartott, ahol a Brüsszel melletti Waterlooban bérel házat.

MTI

Nyitókép: lavozdegalicia.es

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!