Petra
  • HUF: 423.09
  • USD: 0.98
  • 12 °C
  • 17 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

A kormánytagok visszaadják jutalmaikat, ötödével csökken a képviselők fizetése

A lengyel miniszterek, valamint a politikai kinevezésű államtitkárok úgy döntöttek, hogy visszaadják tavalyi jutalmaikat – közölte csütörtöki sajtóértekezletén a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, bejelentve azt is, hogy 20 százalékkal csökkentenék a képviselők fizetését.

 

Jaroslaw Kaczynski rendkívüli sajtóértekezletén elmondta: a miniszterek és a politikai kinevezésű államtitkárok “erkölcsi megfontolásból” május közepéig átadják a Caritas katolikus segélyszervezetnek a tavalyi jutalmaikat.

 

“Vox populi vox Dei. A nép hangja Isten hangja” – jelentette ki Kaczynski, utalva arra, hogy a 2017-es jutalmak kérdése az utóbbi hetekben társadalmi elégedetlenséget váltott ki.

 

Közölte továbbá, hogy a PiS politikai vezetése aznap úgy döntött: rövidesen olyan törvénytervezetet nyújt be, amelynek értelmében 20 százalékkal csökkentenék az alsó- és a felsőház tagjainak fizetését, továbbá megszüntetnék az önkormányzatok élén álló tisztségviselők és az állami tulajdonú társaságok vezetőinek jutalmait.

 

A benyújtandó törvények Kaczynski szerint két hónapon belül léphetnének életbe. A PiS elnöke kilátásba helyezte: a parlamenti szavazáskor a párt a képviselők számára szigorú fegyelmet rendel majd el, aki a jogszabály ellen szavaz, “elveszíti a politikában való további részvétel esélyét”.

 

Rámutatott egyúttal: 1997-ben a képviselői fizetés “legalább hatszorosa volt az országos átlagfizetésnek”, jelenleg az átlagfizetés mintegy kétszeresét teszi ki, most pedig még alacsonyabb lesz. “A társadalom szerénységet vár el, ezért megvalósítjuk a szerénységet” – magyarázta a döntést. Úgy vélte: a társadalmi elvárás az, a politikusokhoz ne férhessen az a vád, hogy a politikai tevékenységből meg akarnak gazdagodni.

 

A lengyel kormányfői hivatal által közzétett adatok szerint a Beata Szydlo által vezetett, a tavaly év végi kormányátalakításig kormányzó kabinet tagjai 37 ezer zlotytól 80 ezer zlotyig (8,8 ezer-19 ezer euró) terjedő évi jutalmat kaptak. Az utóbbi hetekben többen közülük már visszautalták, illetve szociális célokra ajánlották fel a pénzt.

 

Beata Szydlo március végén tartott parlamenti felszólalásában védelmébe vette a prémiumok mértékét, úgy értékelve, hogy ez a minisztereknek jogosan járt, s a parlament által jóváhagyott keretből ítélték oda.

 

A Rzeczpospolita című, a kormánnyal szemben kritikus jobbközép napilap egyik februári felmérése szerint a lengyelek 75 százaléka rossz szemmel nézte az említett jutalmak kifizetését. Több kommentár a jutalmak témáját azzal hozta kapcsolatba, hogy egyes februári és márciusi felmérésekben 40 százalék alá csökkent a PiS támogatottsága.

 

MTI

Nyitókép: fakt.pl

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket