Drucker hétfőn délután jelentette be, hogy távozik a belügyminiszteri posztból. Elmondása szerint nem szeretné még jobban kettészakítani a társadalmat Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány ügyével kapcsolatban, ezért inkább lemond. A politikusok így reagáltak Drucker döntésére:

 

A Most-Hidat meglepte Tomáš Drucker belügyminiszter azon döntése, miszerint beadja a lemondását, ennek ellenére a párt szóvivője, Debnár Klára azt mondta, hogy tudomásul veszik a döntést.

 

Drucker döntése váratlanul érte a Smer-SD alelnökét, Juraj Blanárt is. „A hírt a médiából tudtam meg. Számomra egy óriási meglepetés. Jobban utána kell járnom az okoknak“ – mondta.

 

 hirdetes_810x300  

Az SNS alelnöke, Anton Hrnko nincs elragadtatva attól, hogy Drucker lemondott. „Nagy kár, hiszen a rendőrfőkapitány választása, valamint a rendőri felügyelet szervezése körül Drucker fontos változásokat indított útjára a tárcán belül“ – mondta a politikus, de azt is hozzátette, hogy szerinte miért döntött Drucker a demisszió mellett. „Ha valakit vissza akarsz hívni a funkciójából, akkor érvékkel kell, hogy rendelkezz. Néha nehéz elviselni, hogy a nyilvánosság más véleménnyel van a dolgokról, mint te“ – mondta Hrnko azzal, hogy mindenkinek más a ingerküszöbe.

 

Tomáš Drucker döntésén tisztán látni, hogy a hierarchiában hol helyezkedik el ő, és hol Gašpar – mondta az ellenzéki Sme rodina vezére, Boris Kollár. „Ez egy szép példája annak, hogy milyen hatalma van nálunk az állami maffiának. Ha a maffia azt mondja, hogy számára az elsődleges prioritás az országos rendőrfőkapitányt a helyén marasztalni, akkor azért az újdonsült belügyminisztert is képesek feláldozni“ – mondta Kollár.

 

Az SaS alelnöke, Ľubomír Galko szerint Druckertől azt várták, hogy kihasználja a kompetenciáját, és visszahívja Tibor Gašpart a funkciójából. „Úgy látszik, hogy ehhez a lépéshez nem szedett össze elég erőt, de mindemellett arra sem volt hajlandó, hogy alávesse magát a Smer nyomásának, akik Gašpar maradását kérték“ – jelentette ki Galko.

 

Az OĽaNO alelnöke, Veronika Remišová úgy véli, hogy Drucker lemondása egyet jelent: Gašpar és a mögött álló érdekcsoportok erősebbek, mint a belügyminiszter.

 

„Drucker megértette, hogy a Smerrel semmit sem lehet megtisztítani, csupán bemocskolni, ezért inkább távozik. Az ország rekonstrukciójához új kormánygarnitúrára van szükség” – írta a SPOLU vezére, Miroslav Beblavý.

 

Teraz.sk/Sme.sk

Nyitókép: Sme/Jozef Jakubčo

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!