Egy körülbelül 1000 tonnás daru is részt vesz a budapesti Puskás Ferenc Stadion építésében. A daru 130 méteres gémjének darabjait 60 kamionnal szállították Magyarországra, jelenleg az összeszerelésén dolgoznak. A hírről a Blikk számolt be, megkérdezve Fürjes Balázst, a budapesti fejlesztések kormánybiztosát.

 

Olyan daru összeszerelése zajlik a napokban a helyszínen, amelyből csupán nyolc van a világon, s azok mennek körbe a rendkívüli építési feladatok elvégzésénél segédkezve. Évekkel korábban le kell foglalni, s megmondani pontosan, hogy mikor van rá szükség. 

 

– mondta Fürjes Balázs a Blikknek.

 

Mire megjön, késedelem nélkül készen kell állnia a munkaterületnek, mert amikor lejár a bérlet ideje, elszállítják, s évekig nem tud visszatérni.

 

 hirdetes_400x285  
Fürjes Balázs kormánybiztos az új Puskás Ferenc Stadion makettjével /Fotó: Weber Zsolt, forrás: blikk.hu

 

A Terex CC 6800 típusú csúcsgép feladata lesz helyére tenni a létesítmény acél tetőszerkezetét. A gép három részletben, kívülről befelé haladva, előbb egy 130-140, majd egy 80-90, végül egy 30-40 tonnás elemet rak a helyére, majd ugyanezt elvégzi még harminchétszer.

 

Csúszásra nincs lehetőség, hiszen a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságnak többek között Budapest is a házigazdája lesz. Az európai szövetség tagjai kéthavonta jönnek ellenőrizni az építkezést, eddig mindig elégedetten távoztak. Ráadásul jelentős kötbért, napi 142 millió forintot kell fizetnie a kivitelezőnek, ha nem készül el időben a létesítmény. A stadionnak 2019 végére kell megépülnie.

 

mondta Fürjes.

 

Blikk.hu

Nyitókép: Blikk.hu – A daruval szó szerint a munka nehezét végzik, a tetőszerkezet elemei a helyükre kerülnek /Fotó: Weber Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!