Az elmúlt három évben megduplázta a Facebook a brüsszeli lobbizásra költött összeget – derült ki egy friss jelentésből, az euronews beszámolója alapján.

 

Az adatkezelési botrányban érintett amerikai óriáscég emberei 88 alkalommal találkoztak az Európai Bizottság vezetőivel ebben az időszakban.

 

A lobbistákat figyelő civilek szerint Brüsszelben erőteljesen érezhető a digitális cég befolyása a jogalkotásra.

 

 hirdetes_300x300  

„A Facebook egyike azon cégeknek, amelyek a legtöbb találkozót bonyolították le a bizottság csúcsvezetőivel és kabinetjükkel az elmúlt három évben. Egy amerikai cégtől figyelemreméltó az, hogy ennyire hozzáférnek a bizottság vezetőihöz”

 

– mondta egy aktivista, Oliver Hoedeman az euronewsnak.

 

Közben az Európai Bizottság alelnöke az Egyesült Államokban tárgyalt Mark Zuckerberg Facebook-vezérrel a felhasználók adatainak védelméről és a hamis hírek elleni harcról.

 

Az Európai Néppárt egyik EP-képviselője szerint a Facebook intenzív lobbizása normális.

 

„Nem zárhatjuk ki a Facebookot és másokat a lobbizásból. Ez az elképzelések versenyeztetése is, ezért én annak vagyok a híve, hogy tárgyaljunk mindenről, amire szükség van”

 

– mondta Axel Voss EP-képviselő.

 

Az Európai Parlament közben egy új adatvédelmi jogszabályon dolgozik, amely lényegében az egész digitális piacot érintené.

 

„Európai nézőpontból nem csak új adatvédelmi jogszabályunk lesz, hanem a platformok szabályozásáról, a versenyről is szó lesz és arról, hogy mennyire képesek követni a mi elképzeléseinket és érdekeinket ezek az oldalak” – mondta Jan Philipp Albrecht német EP-képviselő.

 

Amint arról a Körképen korábban beszámoltunk, Mark Zuckerbergnek, a Facebook közösségi portál társalapító-vezérigazgatójának meg kell jelennie az Európai Parlamentben – hangsúlyozták az EP-képviselői Strasbourgban.

 

A képviselők szerint nem elég az, hogy Zuckerberg csak bocsánatot kérjen a magánadatok kiszivárogtatásáért, hanem ígéretet kell tennie a szigorúbb adatkezelésre és az átláthatóság biztosítására egyebek mellett a politikai célú reklámok vonatkozásában.

 

Euronews/Körkép.sk

Nyitókép: euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!