Érthető, hogy a Brexit után korlátozott lesz az uniós költségvetés, de az új keretek között is folytatni kell az EU kohéziós politikáját – hangsúlyozta közös varsói sajtóértekezletén szerdán Peter Pellegrini szlovák és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

 

Az egy hónapja a szlovák kormányfői tisztségbe beiktatott Pellegrini a lengyel kormányfővel folytatott tárgyalások után hangsúlyozta: a két ország érti a Brexit után várható új költségvetési kihívásokat, a 2020-2026-os uniós költségvetésbe készek többek befizetni. Egyúttal hangsúlyozta: a regionális különbségek kiegyenlítését célzó uniós politika továbbá is fontos, mert az Európai Unió (EU) „régi” és „új” államai között továbbra is fennállnak életszínvonalbeli különbségek.

 

Elmondta továbbá: tudatában van annak, hogy az EU többek között a migráció problémájával küzd. Ezért szerinte az uniós költségvetést „megfontoltan kell összeállítani, és nem szabad  kiválasztani egyetlen  áldozatot, adott esetben a kohéziós politikát, amelynek eszközeit máshová csoportosítanák át”.

 

 hirdetes_810x300  

A szlovák kormányfő ezzel azon sajtóértesülésre reagált, miszerint az EU a következő költségvetési időszakban több tízmilliárd eurót csoportosítana át a közép- és kelet-európai tagországoktól a pénzügyi válság által sújtott déli tagállamokba. Megjegyezte: Szófiában a májusi EU-csúcson megkérdezi, „mennyire igazak a sajtóértesülések”.

 

Morawiecki aláhúzta: az új költségvetési keretben meg kell őrizni az uniós alapok „minél igazságosabb és minél szolidárisabb” elosztását. Rámutatott: a közép-európai országok a 14 éves uniós tagság után az életszínvonal, illetve az infrastruktúra tekintetében még nem érték utol azokat a nyugat-európai országokat, amelyek a második világháború után szabadon fejlődhettek.

 

Beszámolt továbbá: a szlovák kollégájával az uniós fórumon az adóparadicsomok elleni harc keretében szorgalmazni akarják, hogy a cégek abban az országban fizessenek be adót, ahol a nyereségük keletkezett. Kétoldalú információcsere révén megelőznék az áfa-csalásokat is.

 

Arra vonatkozóan, hogy Szlovákia júliustól átveszi Magyarországtól a visegrádi csoport (V4) soros elnökségét, Pellegrini hangsúlyozta: a V4 az EU szerves része.

 

Morawiecki elmondta: a V4 célja a közép-európai érdekek védelme és az egész EU helyzetének stabilizálása. Ebben az összefüggésben említette „a menekültek iránti ésszerű, a tagállamok szuverenitását megőrző politika” szorgalmazását, ami szerinte megakadályozná, hogy Európában növekedjen a szélsőséges tömörülések népszerűsége.

 

Morawieckit és Pellegrinit újságírók az uniós menedékjogi rendszer tervezett megreformálásáról kérdezték. Válaszában mindkét  kormányfő szerint a migráció kezelését illetően a V4 országai megőrzik eddigi közös álláspontjukat.

 

MTI

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!