A Dán Királysághoz tartozó Grönlandon kedden zajlottak a parlamenti választások. A világ legnagyobb szigetén a szociáldemokrata Progresszív Párt nyert, Kim Kielsen kormányfő azonban nehéz helyzetbe került. Az új kormányhoz ugyanis koalíciót kell kötnie valamelyik másik párttal.

 

Grönland széleskörű autonómiát élvez. Parlamentje 31 tagból áll. A választásokat megelőző kampány során a legfontosabb kérdés az volt, hogy milyen gyorsan és milyen formában hozza közelebb Grönland a teljes függetlenség kivívását – amit egyébként minden mérvadó politikai párt támogat.

 

A téma azért is kapott új lendületre, mert Grönland jelentős készletekkel rendelkezik ásványkincsekből – kőolajtól az uránon át a ritkaföldfémekig.

 

 hirdetes_810x300  

Az ásványkincsekre kiéhezett világ azonban még nem értékelte eléggé a szigetország javait, egyelőre még a kínai beruházók is csak érdeklődtek. A legnagyobb hátránya a szigetországnak az infrastruktúra hiánya, a bürokrácia magas foka, a környezetvédelmi előírások szigorúsága.

 

Grönland bevételének legnagyobb része továbbra is halászatból származik. Költségvetésének felét (500 millió eurót) Dániától kapja.

 

hnonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!