Könnyít szigorú költségvetési tervein a kormány. A jövő évi állami költségvetés tervezetéhez képest a GDP 0,2 százalékával emeli a költségvetési hiányt. A 2020-ra tervezett nullszaldós állami költségvetés tervezete továbbra is érvényben marad. Minderről a pénzügyminisztérium számolt be abban az anyagban, melyet Brüsszelbe küld véleményezésre a 2018 – 2021 közötti stabilitási paktum betartása érdekében.

 

A költségvetési hiány így jövőre a GDP 0,32 százaléka lesz, 2020 és 2021-ben pedig kiegyensúlyozott költségvetés várható. A következő években az államadósság mértéke is várhatóan csökken, mégpedig a tavalyi, GDP-hez mért 50,9 százalékhoz képest 43,3 százalékra 2021-ig.

 

A Pellegrini kormány ugyanakkor saját maga is elismeri a pénzügyminisztérium anyagában, hogy ha a kormány nem  változtatna semmin, Szlovákia már 2019-ben költségvetési hiány nélkül működhetne. Sőt, a GDP-hez mérten 0,6 százalékos többlet alakulna ki, mely a következő két évben 0,88, illetve 2021-re a GDP 1,07 százalékára emelkedne.

 

 hirdetes_400x285  

Az államháztartási hiány növelése tehát olyan időszakban történik, amikor a gazdaság jó kondícióban van, és a munkaerőpiacnak köszönhetően emelkednek a költségvetési bevételek.

 

Robert Fico tegnapi, Koalíciós Tanács ülése utáni szavai tehát némileg ellentmondanak a Brüsszelnek küldött anyagban szereplő terveknek.

 

Körkép.sk/webnoviny.sk

Nyitókép: webnoviny

 

További ajánlott írások:

 

Fico: Szlovákia gazdaságilag sikeres ország. Növelhetjük a fizetéseket és a minimálbért

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!