Az Egyesült Államok támogatja Ukrajna NATO tagsággal kapcsolatos euroatlanti törekvéseit – jelentette ki az Egyesült Államok kijevi NATO-nagykövete, Kay Bailey Hutchison csütörtökön, Brüsszelben, írja az Ukrinform.

 

„Támogatjuk Ukrajna azon törekvéseit, hogy tagja legyen a NATO-nak” – fogalmazott, hozzátéve, hogy üdvözli Kijev azon szándékát, hogy független akar lennei Oroszországtól. Azt is hangsúlyozta, hogy bár Ukrajna sok „előrelépését ért el”, további intézkedésekre van szükség.

 

Baily reményét fejezte ki, hogy az NATO-Ukrajna Bizottság keretében zajló, miniszteri szintű tárgyalások folytatódni fognak. Ezeket a tárgyalásokat jelenleg Magyarország akadályozza, mert súlyos aggályai vannak az Ukrajnában közelmúltban bevezetett, a nemzeti kisebbségeket, köztük a kárpátaljai magyarokat is hátrányosan érintő törvények miatt (ukrán oktatási törvény). Budapest eddig három alkalommal blokkolta a NATO-Ukrajna Bizottság ülését.

 

 hirdetes_810x300  

A hírügynökség úgy tudja, hogy a NATO tagállamai Ukrajnai euroatlanti törekvéseiről pénteken vitáznak majd.

 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár mai sajtótájékoztatóján jelezte, hogy Magyarországnak és Ukrajnának minél hamarabb rendeznie kellene a nyelvhasználati intézkedések miatt kialakult nézeteltéréseit.

 

Ukrinform.net

Nyitókép: Ukrinform.net

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!