A Hospodárske noviny szlovák gazdasági napilap információi szerint amerikai kézben marad a Kassai Vasmű. Az cég eladása már nem aktuális, így mégsem vásárolja be magát Kelet-Szlovákiába Kína egyik óriásvállalata, a He Steel Group.

 

A kínaiakkal való vételi tárgyalások már tavaly megakadtak, mikor az ázsiai tőzsdék gyengélkedése miatt Peking úgy döntött, hogy óvatosabban jár el a külföldi beruházásoknál.

 

Ráadásul az amerikaiak megemelték az üzemért kért összeget 1,5 milliárd euróra. Ma már sem hivatalosan, sem nem hivatalosan nincs szó a vasmű eladásáról.

 

 hirdetes_810x300  

Az üzem szempontjából nem lett volna elhanyagolható lehetőség a kínai tőke megjelenése. Az amerikaiak a költségek lefaragása miatt nagy beruházást nem terveznek, márpedig arra nagy szüksége lenne az üzemnek, hogy lépés tudjon tartani az egyre növekvő versennyel.

 

Főleg, hogy az Egyesült Államok nagymértékű vámmal sújtja a kínai acél- és alumínium-termékeket (hasonló, de nem ennyire kemény vámot a kínai acélra az EU is bevezetett). Közvetlenül ez az európai piacot ugyan nem befolyásolja, de szakértők szerint az amerikai piacról kiszoruló termelők másik piac után néznek, és a legkézenfekvőbb választás épp Európa.

 

Ha a növekvő kínálat lenyomja az acél európai árát, a kontinensen mindenhol veszélybe kerülhetnek az acélipari dolgozók munkahelyei.

 

HNonline.sk, körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!