Oroszország nem ugyanazokat az értékeket vallja, mint a Nyugat, ezért elégedetlen a világ mai elrendezésével, és konfrontációs politikát folytat a NATO-val szemben – jelentette ki a NATO katonai bizottságának elnöke csütörtökön Prágában, a Stratcom Summit elnevezésű NATO-konferencián.

 

Petr Pavel tábornok úgy vélte: Oroszország ma a NATO számára az egyik legnagyobb kihívást jelenti. A NATO az oroszok bomlasztási kísérleteire azzal adhatja meg a legjobb választ, ha tagállamai összetartanak és megerősítik elrettentő katonai képességeiket.

 

Oroszország elégedetlen a mai világgal, „amely a nyugati típusú liberális demokrácián alapul, és igyekszik azt a neki jobban megfelelő nemzeti társadalmi modell irányába módosítani” – szögezte le Petr Pavel.

 

 hirdetes_810x300  

Szerinte Oroszország nem folytat klasszikus katonai agressziót a NATO ellen, hanem a hibrid háborúra helyezi a hangsúlyt, különösen a propagandára, amelyet a hagyományos médiában és a közösségi hálózatokban terjeszt. Megjegyezte: Oroszország bomlasztó és dezinformációs politikáját nagyon hatékonyan csinálja, kihasználva a nyugati társadalom nyitottságát és az információáramlás szabadságát.

 

A NATO katonai bizottságának elnöke szerint a szervezet tagállamainak össze kell tartaniuk és meg kell erősíteniük védelmi képességeiket. Mint megjegyezte, a tagállamoknak be kell tartaniuk kötelezettségvállalásukat, hogy fokozatosan a GDP két százalékára emelik védelemi kiadásaikat.

 

A tábornok szerint a NATO azért erősíti katonai jelenlétét a balti országokban és a Fekete-tenger térségében, hogy elrettentse Oroszországot a további agresszív lépésektől.

 

MTI

Nyitókép: defense.gov

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!