Nekimentek saját párttársai Marek Maďarič kulturális ex-miniszternek a szlovák közmédiában uralkodó állapot miatt összehívott parlamenti kulturális és sajtóbizottságban.

 

A tömeges felmondások és elbocsátások miatt a bizottság meghallgatásra berendelte Jaroslav Rezník  RTVS-igazgatót, akit kilenc hónappal ezelőtt a kormánypártok megválasztottak a közmédia élére – akkor elsősorban az SNS és a Smer favoritjaként indult a pozícióként, végül a Most-Híd is megszavazta kinevezését.

 

Marek Maďarič (Smer) parlamenti képviselő, aki a Kuciak-Kušnírová-gyilkosság miatt mondott le a minisztériumi posztról, kiemelte, hogy

 

 hirdetes_810x300  

„a közmédiában a helyzet nem jó. Nem túl jó bizonyítvány, ha sorban távoznak, vagy ’elmenőben vannak’ a tapasztalt dolgozók”

 

Kiemelte, hogy nem lehet kielégítő állapotnak nevezni azt a helyzetet, mikor 60 szerkesztő nyílt levelet ír a nézőknek és hallgatóknak.

 

Rezník védelmére azonban elmondta, hogy szerinte a legfőbb probléma az RTVS-ben, hogy a politikából odaérkező új sajtósok egyből vezető szerkesztői pozíciókat kapnak. Hangsúlyozta, hogy elsősorban a politikusok a felelősek a kialakult helyzetért, mert kritizálták a közmédiát, hogy kormányellenes és nem közszolgálati.

 

Miroslav Číž (Smer) parlamenti képviselő cinikusnak nevezte Maďarič kijelentéseit, mert szerinte 2010-ben is történtek tömeges elbocsátások. Ďuašan Jarajabek (Smer) parlamenti képviselő hasonlóan cinikusnak nevezte Maďarič érvelését – főleg, hogy szerinte tiszteletben kellene tartani a parlament kilenc hónappal ezelőtti döntését.

 

Maďarič viszontválaszában elmondta, hogy az, hogy a parlament valakit kinevezett az RTVS élére, akár alkotmányos többséggel, még nem jelenti azt, hogy nem szabad kritizálni.

 

Körkép.sk

Nyitókép: TVnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!