Az amerikai haditengerészet feléleszti a költségvetési kiadások lefaragása miatt 2011-ben kispadra ültetett második flottát, ara hivatkozva, hogy Oroszország egyre „erőteljesebb” a térségben.

 

Az amerikai haditengerészet műveleti vezetője, John Richardson szerint a második flotta feladata lesz az USA keleti partjainak, valamint az Atlanti-óceán egész északi részének védelme. Mint mondta:

 

a nemrég közzétett állami Nemzetvédelmi Stratégia című dokumentum szerint „a nagyhatalmi versen visszatért, egyre bonyolultabb és egyre nagyobb kihívásokat támaszt a biztonsági környezet”

 

 hirdetes_810x300  

A BBC brit közmédia szerint az amerikai második flotta újraélesztése része annak a stratégiának, hogy az amerikai haderőt újra a „nagyhatalmi verseny világába” vezessék vissza. Ennek a stratégiának egyik központi része Oroszország is – és persze Kína.

 

A NATO azt tervezi, hogy létrehoz egy Közös Haderőparancsnokságot is, amely az észak-atlanti térség műveleteit fogja koordinálni.

 

Az amerikai védelmi minisztérium megváltoztatja az operatív műveleteket is: kevésbé kiszámítható és gyorsabb mozgást vár el a térségben állomásozó haderőktől. Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy a csapásmérésre is alkalmas amerikai flotta egységei gyakrabban jelenhetnek meg Európa partjainál.

 

A NATO információi szerint Oroszország is növelte katonai jelenlétét a Balti-tengeren, az Atlanti-óceán északi részén és az Északi-sarkvidéken, és a hidegháború óta nem volt annyi orosz tengeralattjáró a térségben.

 

BBC.com, Körkép.sk

Nyitókép:  maritime-executive.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!