Peter Paška galántai polgármestert, aki 2015-től vizsgálati fogságban van közbeszerzés manipulációjának kísérlete miatt, a bíróság három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, egyúttal négy évre eltiltotta a közügyektől, így a következő választási időszakban sem lehetne már polgármester.

 

A feltételes mód indokolt: az ítélet nem jogerős, az ügyész a gyenge büntetés miatt fellebbezett, a vádlott pedig azért, mert ártatlannak vallja magát. A fellebbezések sorsáról a Nagyszombati Kerületi Bíróság fog dönteni.

 

A közbeszerzés manipulálásának ügye  a galántai neogótikus kastély dél-keleti szárnyának és tornyának felújításával kapcsolatos. (A kastélyt Esterházy Dániel építettette 1633-ban, mai, neogótikus formáját Esterházy Jánosnak köszönhetően kapta 1860-ban.)

 

 hirdetes_810x300  

A felújításról szóló közbeszerzés 2,3 millió euróról szólt, azt az összeget a város uniós forrásokból fedezhette volna. Csakhogy a városháza a gyanú szerint befolyásolta a műszaki felügyelőre kiírt részközbeszerzési eljárást (ennek értéke 20 ezer euró lett volna).

 

A galántai polgármestert a NAKA tartóztatta le három évvel ezelőtt május 12-én, rajta kívül a város további három tisztviselője ellen is vádat emeltek. A bizonyítékok között hangfelvételek és videófelvételek is szerepeltek.

 

Két évre felfüggesztett három éves szabvadságvesztést kapott a Városi Hivatal korábbi vezetője, Ján P., illetve szintén eltiltották a közügyektől, valamint 18 hónap felfüggesztett börtönbüntetést és 10 ezer eurós pénzbírságot kapott a város egykori főépítésze Peter A.  – ha nem buktatk volna le, a vád szerint épp ő vághatta volna zsebre a túlárazásból és manipulációból származó 22 ezer eurót.

 

A város a kastély felújítására elnyert 2,3 millió eurós uniós támogatást nem fogadta el – az ügy miatt kifutott az időből és nem tudta volna teljesíteni a feltételeket.

 

Sme.sk

nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!