Péntek hajnalban újabb vonatos zarándoklat indult el Budapestről Csíksomlyóra. A Csíksomlyó Expressz – az előző évekhez hasonlóan – Szombathelyről indult, és hajnalban érkezett Budapestre. A Keleti pályaudvaron aztán a Székely Gyors is csatlakozott hozzá, így egy 16 szerelvényes óriásvonatként ment tovább Erdélybe. 

 

Tapssal és zászlókkal fogadták azokat a zarándokokat, akik már megérkeztek Erdélybe. A Boldogasszony zarándokvonat ugyanis már csütörtök hajnalban elindult: magyarországi, felvidéki és dél-amerikai utasokkal. A csíksomlyói búcsúra több százezer embert várnak.

 

A csíksomlyói búcsú az összmagyarság legnagyobb zarándoklata. Már több mint 450 éve tartják meg, mindig pünkösd szombatján. A Boldogasszony zarándokvonat 850 utasával pénteken érkezik meg Csíksomlyóra, de addig több helyen is megáll.

 

 hirdetes_810x300  

Böcskei László, Nagyvárad püspöke szerint a zarándoklat nem egy könnyű vállalkozás. „A zarándoklat nem turizmus, hanem önmagunk felvállalását jelenti, azért hogy találkozzunk Istennel. De előtte találkozzunk egymással is” – mondta.

 

Többen lovon zarándokolnak el a búcsúba. André Ábel, a lovaszarándoklat szervezője úgy fogalmazott: a csíksomlyói búcsúra mindig nagy kedvvel készülnek és örömmel mennek oda-vissza.

 

Mások pedig gyalog teszik meg az utat. „Mindenkinek van valami olyan lelki indíttatása, amiért elindul ezen az úton. És én úgy tapasztaltam meg, hogy lélekben megerősödve fogok hazatérni Csíksomlyóról” – mondta egyikük az M1-nek.

 

Hirado.hu

Nyitókép: MTI fotó

 

Elindult a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!