Hatalmas, több kilométeren át húzódó repedés jelent meg Kenya délnyugati részén a heves esőzések és a szeizmikus tevékenységek után.

 

A szakembereket viszonylag régóta foglalkoztatja az a téma, mely szerint eljön majd az idő, amikor az afrikai kontinens kettéhasad, az így keletkező új földdarab pedig különálló szigetet fog alkotni az Indiai-óceánon.

 

Bár a földlemezek mozgását a megfelelő eszközök segítségével eddig is nyomon lehetett követni, olyan szabad szemmel látható bizonyíték eddig nem volt, amely azt jelezte volna, hogy Afrika szarva távolodik a kontinenstől. Egy, a közelmúltban keletkezett, valóban látványos „repedés” mindezt viszont egyértelműen bizonyítani látszik.

 

Március végefelé ugyanis heves esőzések tomboltak Kenyában, és ez, valamint a szeizmikus tevékenységek következtében egy több mint 15 méter mély és több mint 15 méter széles repedés alakult ki a Nagy-hasadékvölgyben, amely a Narok nevű település közelében található szántóterületeket is érinti. A közeli, Nairobit Narokkal összekötő utat pedig majdnem használhatatlanná tette a hirtelen kialakult, összességében több kilométer hosszú törésvonal, amely ráadásul növekedni látszik a beszámolók szerint.

 

A geológusok mindebből arra következtetnek, hogy az afrikai kontinens idővel minden bizonnyal ketté fog válni, de mivel a tektonikus lemezek mozgása alapvetően nagyon lassú, a kontinens tényleges szétszakadásáig legalább évek tízmilliónak kell még eltelnie.

 

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!