Egy uniós felmérés szerint a magyarok elsősorban a bevándorlás témáját tartják fontosnak a jövő évi európai parlamenti választás kampányában, a megkérdezettek 60 százaléka nyilatkozott így.

 

Az Európai Parlament szerdán közzétett közvélemény-kutatásában arra a kérdésre, hogy mely témák szerepeljenek kiemelten a kampányban, a tagországok lakosságának 49 százaléka a terrorizmus elleni küzdelmet, 48 százalékuk a fiatalkorúak munkanélküliségének kezelését, és 45 százalékuk a bevándorlást jelölte meg legfontosabbként.

 

A magyar válaszadók többsége szintén e területeket emelte ki, de más sorrendben: 60 százalékuk a bevándorlást, 47 százalékuk a terrorizmust, 40 százalékuk a munkanélküliséget, valamint 43 százalékuk a külső határok védelmét jelölte meg kiemelt területként. Ez utóbbi európai szinten a válaszadók mindössze 26 százaléka szerint kiemelten fontos téma. Az uniós állampolgárok számára továbbá kiugróan fontos még a gazdasági növekedés kérdése is – közölte az Európai Parlament.

 

 hirdetes_810x300  

A felmérésből kiderült, hogy a magyarok több mint hatvan százaléka szerint jó dolog, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, és 58 százalék azok aránya, akik elégedettek az EU-n belüli demokrácia működésével. Az uniós lakosság átlaga e tekintetben 46 százalék, ami 2007 óta a legmagasabb arány.

 

A megkérdezettek 61 százaléka véli úgy, hogy jó dolog az EU-tagság Magyarország számára. Ez 5 százalékpontos emelkedés a legutóbbi, 2017-es – akkor nyolc százalékpontos növekedést mutató – eredményhez képest. A magyarok fele érzi úgy, hogy számít a véleménye az EU-ban – ez kimagasló, 11 százalékpontos növekedés.

 

A kutatás szerint uniós átlagban a tagállamok lakosságának több mint kétharmada, 67 százalék úgy gondolja, országának kifejezetten hasznos az uniós tagság, ami az 1983 óta mért legmagasabb adat. A megkérdezettek majdnem fele, 48 százalékuk úgy látja, számít a szava az unióban, ami az eddigi legjobb eredmény a 2009-es európai választások óta.

 

A 2019-es európai választásokat pontosan egy évvel megelőző Eurobarométer-felmérés eredménye azt mutatja, hogy az európaiak egyre pozitívabban viszonyulnak az EU-hoz, a tendencia 2016 óta töretlen. A megkérdezettek több mint egyharmada tisztában van a következő európai választások időpontjával, és hasonló mértékű érdeklődés mutatkozik a részvétel iránt is. A megkérdezettek közel fele, 49 százalékuk úgy gondolja, fontos szavazni az európai parlamenti választásokon. Ez az arány Magyarországon 51 százalék, vagyis meghaladja az uniós átlagot – közölte az Európai Parlament.

 

MTI

Nyitókép: pxhere.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!