A törvényben meghatározott kerettől lényegesen kevesebb műsoridő jut a magyar nemzetiségre a szlovák közmédiában – mutatott rá mai sajtótájékoztatóján Őry Péter.

 

Az MKP Országos Tanácsának elnöke ezért beadvánnyal fordult a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) Tanácsához, melyben rámutat, hogy sérül a közmédiáról szóló törvény. Annak 5. §-a ugyanis kimondja, hogy a közmédiának az ország nemzetiségi összetételének megfelelő idősávban kell sugárzást biztosítani, ami a napi gyakorlatban messze nincs betartva.

 

Mit mutatnak a számok

 

 hirdetes_300x300  

Az RTVS, azaz a szlovák közmédia 2017-ben 16 500 órányi nemzetiségi műsort sugárzott a televízió 1-es és kettes csatornáján. Ebből 104,63 óra volt magyar nyelvű adás, ami a képernyőre kerülő műsoridő alig 5,87 százaléka, miközben a magyarság nemzetiségi aránya az országban 8,5 százalék. A törvényi előírásokkal szemben a lemaradás évi 1300 óra.

 

A Körkép.sk külön interjút is készített az MKP OT elnökével a párttal kapcsolatos aktuális kérdésekről, melyet hamarosan közlünk.

 

A közrádióban hasonló a helyzet

 

Őry számításai szerint a közrádióban a 74 762 óra éves műsoridő alig 5,87 százaléka, 4 392 óra volt magyar nyelvű. Ennél 1 963 órával több magyar nyelvű rádióműsort ír elő éves szinten a törvény.

 

Csökkenő magyar műsoridő

 

2017-ben 2016-hoz képest ráadásul 4 órával kevesebb magyar műsor került adásba, a tendencia tehát tovább romlik.

 

„A közmédia törvényt sért, ami senkit nem érdekel. Sérül a kisebbségek jogállása”

 

– hangsúlyozta Őry.

 

Az MKP politikusa ezért arra kéri a felvidéki magyarokat, hogy tömeges beadványként minél többen forduljak a közmédia illetékes szervéhez a helyzet orvoslását követelve.

 

Az ezzel kapcsolatos beadvány elérhető az MKP honlapján (link).

 

Körkép.sk

Nyitókép: mkp.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!