Az európai fürdőhelyek több mint 85 százaléka kiérdemelte az Európai Unió szigorú minősítési kritériumai alapján a legmagasabb, kiváló minősítést az Európai Környezetvédelmi Ügynökség kedden közzétett éves jelentése szerint.

 

Luxemburgban, Máltán, Cipruson, Görögországban és Ausztriában a fürdővizek legalább 95 százaléka kiérdemelte a kiváló minősítést, ami azt jelenti, hogy ezeken a helyeken a víz csaknem teljes mértékben mentes az emberi egészségre és a környezetre ártalmas szennyezőanyagoktól.

 

Csehországban 81,8, Magyarországon pedig a fürdőhelyek 70,8 százaléka kapott kiváló minősítést. Szlovákiában jóval rosszabb a helyzet, a listán hátulról az ötödik helyen szerepel, mivel a fürdőhelyek csupán 59,4 százaléka kapott kiváló minősítést.

 

  hirdetes_300x300   
forrás: eea.europa.eu

 

A legkevesebb kiváló vízminőségű fürdőhely Bulgáriában (44,2 százalék), Albániában (54,9 százalék) és Svédországban (58,7 százalék) van.

 

Az elmúlt évben ellenőrzött 21 801 európai fürdőhely, amelyek közül 21 509 (95,9 százalék) található az EU 28 tagállamának területén, csaknem kivétel nélkül megfelelt az uniós jogszabályok vízminőségre vonatkozó minimumkövetelményeinek – olvasható az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) és az Európai Bizottság jelentésében

 

Az idei jelentés mellett az Európai Környezetvédelmi Ügynökség egy frissített interaktív térképet is elérhetővé tett, amelyen fel vannak tüntetve az egyes fürdőhelyek minősítései.

 

teraz.sk, MTI

Nyitókép: uvea.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!