A TASR szlovák hírügynökség szerint Solymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter „parancsára” a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet kivizsgálja, valóban veszélyes anyagokat használnak-e fel a D4-es autópálya és az R7-es gyorsforgalmi út építésénél.

 

A gyanú szerint az R7-es horvátjárfalui, 400 méteres szakaszán az eredetileg tervezett oszlopok helyett betonfalra építik a fel az utat. Ez a megoldás nem csak hogy elzárná a faluba vezető kerékpárutat, de megzavarná a felszín alatti vizek és az állatok mozgását.

 

Oroszvár más okból aggódik. Szerintük azért emelnek 10 méteres betonfalat, hogy ugyanolyan törmelékkel töltsék meg, amit a Dunába is hordanak – csak hogy megszabaduljanak a haszontalan anyagoktól. Radovan Jenčík oroszvári alpolgármester szerint salak több ezer tonnányi, salakot tartalmazó újrahasznosított betont használnak a falak felhúzására.

 

 hirdetes_810x300  

Szennyezett földből épül a pozsonyi D4-es körgyűrű? A hatóságok már vizsgálják az ügyet

 

Jenčík saját bevallása szerint hozzájutott egy megrendeő másolatához, amely szerint a kivitelező alvállalkozója 100 000 tonna salaktartalmú, reciklált betont rendelt meg a Vassal EKO cégtől, amelynek neve Pozsonyban több hulladékkal kapcsolatos botránynál is felmerült. Ez tízezer autónyi veszélyes anyag beépítésére utal.

 

Az alvállalkozó természetesen tagadja a vádakat.

 

A D4-es autópálya pozsonypüspöki és pozsonyivánkai szakaszánál pedig az átépítés alatt álló fővárosi központi autóbuszpályaudvarról származó földet használják fel. A Nivy buszmegálló helyén állt egykor az Apollo olajfinomító, amit lebombáztak, majd ugyanazon a területen két vegyiüzem is létesült, amelyek beszennyezték a talajt. Ezt a szennyezett földet használják most fel a D4-es építésénél.

 

Pozsonyi elkerülő: Olcsóbb megoldás a minőség rovására?

 

 Teraz.sk

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!