Európa többi részéhez képest a szlovákiai fiatalok sokkal többet dolgoznak éjjel és alacsonyabb bért kapnak – derült ki a Statisztikai Hivatal minap közzétett adataiból.

 

Az egyik legmegrendítőbb adat, hogy a 15-29 éves korosztály száma rohamosan csökken. 2012 és 2016 között számuk 120 ezer fővel csökkent. A környező országok hasonló problémákkal küzdenek, kivételt képez Ausztria, ahol az említett időszakban nőtt a fiatalok száma.

 

Szlovákia egyike az európai fiatalok által legkevésbé vonzó országoknak. A lista élén Németország áll, ahova 2016-ban 412 ezer fiatal költözött be más uniós tagállamból és 820 ezer unión kívüli országból. Ezzel szemben Szlovákiát csak 1431 fiatal uniós polgár választotta célországul, és 2862 fő érkezett unión kívüli országból a 30 év alatti korosztályból.

 

 hirdetes_300x300  

Szlovákiában dolgoznak a legtöbbet éjszakai műszakban – arányik 2102 százalék a Statisztikai Hivatal szerint. A soron következő Olaszország és Magyarország esetében ez az arány 10,2 százalékos, Szlovéniában 9,9 százalékos. A vasárnap végzett munka tekintetében a szlovákiai fiatalokat csak az írek, a hollandok és görögök előzik meg.

 

A különbségek a bérek tekintetében is jól láthatók. A 30 év alattiak jövedelme nem csak a nyugati vagy az európai átlagtól marad el, de a cseh fizetésektől is. Egy átlagos fiatal munkás Szlovákiában 585 eurós jövedelemmel rendelkezik, bár e tekintetben a magyarországi és lengyelországi fiatalokat megelőzzük (a 2016-os statisztika alapján). A szomszédos Ausztria a listán a második 2786 eurós bruttó bevétellel.

 

 

Aktuality.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!