Janez Janša exkormányfő jobboldali pártja, a Szlovén Demokratapárt (SDS) áll nyerésre a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon Szlovéniában.  

 

Az első exit poll szerint az SDS a voksok 24,4 százalékát szerezheti meg. A második helyre Marjan Sarec Listája (LMS) nevű, nemrég alapított politikai mozgalom került 12,6 százalékkal. Miro Cerar ügyvivő kormányfő Modern Közép Pártja (SMC) 9,5 százalékon még dobogós. További négy párt juthat még a parlamentbe, köztük a Szlovén Nemzeti Párt (SNS) és a nyugdíjaspárt.

 

Az SDS-ről érdemes tudni, hogy nyíltan bevándorlás ellenes párt. Ha az exit pollt megerősíti az eredményt is, nem feltétlenül lesz képes kormányt alakítani. Eddig ugyanis a koalíciós potenciálja nem volt különösen magas.

 

 hirdetes_300x300  

Ahogy arról a Magyar Idők is írt, a szlovén választások egyik központi témája az politikai elitből való kiábrándulás volt, erőre kaptak az euroszkeptikus és bevándorlásellenes retorikák. Szlovénia sokáig volt az kelet-európai országok bezzegországa, és bár manapság sem is kiemelkedő életszínvonalat tud biztosítani polgárainak, a uniós tagsággal nem egészen jöttek be számításai. A 2008-as gazdasági válság előestéjén az uniós átlag 90 százalékán állt az életszínvonal, mára ez 83 százalékra csökkent.

 

Tepegraph.co.uk, MagyarIdők.hu

Nyitókép: yahoo.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!